Let op: Bestellingen geplaatst op 24 december vóór 12:00 worden geleverd op 28 december, en bestellingen geplaatst op

31 december vóór 12:00 worden geleverd op 2 januari. Wij wensen u alvast fijne feestdagen!

×

Elektriciteitskabels kopen?

Alle soorten elektriciteitskabels voor jouw project

Zonder elektriciteitskabel geen elektriciteit! Bij Gigatek vind je alle kabels die je nodig hebt voor jouw project - of je nu je huis verbouwt of industrieel te werk gaat. In onze webshop vind je alle handige informatie over onze producten, samen met de nodige specificaties.

Al onze elektriciteitskabels zijn verkrijgbaar per meter of per rol. Gigatek garandeert hoge kwaliteit aan een betaalbare prijs.
 


Kabels per rol of per meter hier bestelbaar



Elke aansluiting heeft goeie snoeren of kabels nodig voor een optimale werking van je apparaat of installatie. Met een kwalitatieve kabel zorg je ervoor dat je apparaten blijven werken op een veilige manier. Bij Gigatek vind je zowel elektriciteitskabels als kabels voor data en telefonie. Zo sluit je alles probleemloos aan!

Welke elektriciteitskabels heb je nodig?

Voor elektrische aansluitingen maak je gebruik van een elektriciteitskabel en installatiedraad. Bij Gigatek vind je verschillende kabels, die geschikt zijn voor al je toepassingen.

XVB kabel

Wanneer je binnenshuis elektrische toepassingen of schakelmateriaal wil aansluiten, kies je voor een XVB-kabel. Een XVB-kabel noemen we een 'vaste' kabel, omdat hij vooral geschikt is voor de aansluiting van vaste installaties zoals verlichting, stopcontacten, schakelaars en zekeringkasten.
XVB-kabels bestaan uit drie VOB-draden, traditioneel blauw, bruin en groen-geel gekleurd (nodig voor toestellen die geaard zijn). Tussen de VOB-draden ('geleiders' of 'aders') zit isolatie in kunststof, net zoals aan de buitenkant van de kabel. Meestal wordt een XVB-kabel weggewerkt in muren, valse vloeren, valse plafonds of de chape. Je XVB-kabel hoeft niet beschermd te worden door extra buis, dus installeer je 'm erg eenvoudig.

XGB kabel

Een XGB-kabel is een halogeenvrije variant op de XVB-kabel, en heeft een groene kleur. Je gebruikt 'm dus ook voor vaste installaties in de woning.
Het gebruik van een XGB-kabel is verplicht in gebouwen die publiek toegankelijk zijn. Ook in gebouwen die hoger zijn dan 25 meter is het gebruik van XGB-kabels verplicht.
Door het ontbreken van halogeen in de kabels geven XGB-kabels minder giftige gassen af bij brand, en produceren ze bijna geen rook.

EXVB kabel

Een XVB-kabel gebruik je beter niet buitenshuis. Daarom kies je voor buiteninstallaties voor een EXVB-kabel. Dat is een XVB-kabel met versterkte buitenmantel, die je probleemloos ondergronds kan installeren. EXVB-kabels worden ook gebruikt om stroom van de openbare hoofdleiding naar je woning te brengen. Ook kan je een YMVK-kabel gebruiken om aansluitingen onder de grond of in de tuin te maken.

VTMB en VTLB kabel

Een VTMB-kabel gebruik je binnen voor de aansluiting van zware huishoudelijke toestellen zoals een koelkast, droogkast of wasmachine. Een VTMB-kabel is omhuld door vinyl, en dient voor binnenshuis gebruik.
Minder zware apparaten (zoals bijvoorbeeld stofzuigers), maar ook audio, video en binnenverlichting, sluit je aan met een VTLB-kabel.

Telefonie- en televisiekabel

Voor kraakheldere telefonie is een kwalitatieve telefoonkabel of VVT-kabel nodig. Die vind je bij Gigatek in verschillende uitvoeringen, zodat je steeds de juiste kabel gebruikt.

COAX-kabel

Maar uiteraard ga je ook voor televisie-toepassingen voor de juiste kabel. Daarbij kies je voor een coax-kabel (of coaxiale kabel), die voor glashelder beeld zorgt op je tv. Maar ook gegevens van het internet, radio of digitale tv kan je via een coax-kabel versturen.

Data-kabels

Datakabels zijn niet meer weg te denken uit onze woningen en bedrijven. Daarom biedt Gigatek de nodige kabels aan om je apparaten aan te sluiten.

UTP kabel

Wanneer je een telefonie- of datanetwerk wil opzetten, gebruik je een UTP- of ethernetkabel. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair: gedraaide aderparen die niet afgeschermd zijn voor elektromagnetische interferentie. UTP-bekabeling is vooral geschikt voor thuisgebruik en kleinzakelijk gebruik.

FTP kabel

FTP-kabels zijn UTP-kabels, maar met afscherming tegen interferentie. Vandaar ook de naam: Foiled Twisted Pair. Wanneer je in een omgeving werkt met zware elektromotoren of hoogspanning, kan je beter een FTP-kabel gebruiken.

Locatie en toepassing

Bij de installatie van je elektriciteitskabels is het goed om een aantal dingen in het achterhoofd te houden. Vooral de locatie en de toepassing zijn het belangrijkst. Want met stroom wil je natuurlijk zo weinig mogelijk gevaar lopen. Kies dus altijd voor de juiste kabel of draad!

Werk je bijvoorbeeld aan een installatie op stroom in een keuken of badkamer? Dan heb je hittebestendige, waterdichte aansluitingen nodig, zoals hittebestendige SIHF-kabel of veiligheidskabel.

Om je stopcontacten te voeden heb je een halogeenvrije installatiekabel nodig, die zijn beschikbaar in XVB, XGB, VOB en VOBsT. 

Wanneer je verplaatsbare installaties zoals machines en motoren gebruikt, kies je beter voor een neopreen kabel. Dat is een flexibele en weerbestendige kabel, met een hoge slijtvastheid. Met andere woorden: een neopreen kabel kan tegen een stootje.

Voor industriële toepassing en machinebouw zijn afgeschermde en niet-afgeschermde stuurstroomkabels beschikbaar.

Elektriciteitskabels aansluiten buiten of in de grond

Wanneer je elektra of verlichting in de tuin wil aansluiten, gebruik je daar niet gelijk welke elektriciteitskabels voor. Een grondkabel moet natuurlijk stevig zijn, en goed beschermd worden. Zo kan een verkeerde steek van de spade 'm niet zomaar beschadigen.

Voor de installatie van elektra in de grond gebruik je best grondkabels zoals een EXVB-kabel of YMvK-kabel (in Nederland). Deze kabels hebben een versterkte buitenmantel, en zijn dus geschikt voor ondergrondse installaties en buitengebruik.

De juiste kabel voor een vlotte aansluiting

Bij Gigatek vind je kwalitatief materiaal. Zo vind je hier voor elk project de juiste kabel of draad; of je nu nieuwe aansluitingen maakt, of oude bedrading wil vervangen. Ook onze netwerkkabels, verbindingskabels en buskabels zijn van onberispelijke kwaliteit. Zo werken ook je computers, internet en netwerk zonder storingen. En dat bespaart je dan weer heel wat frustratie!

Omdat geen aansluiting hetzelfde is, kan je elke kabel en draad in verschillende lengtes en diameters kopen. Zo kies je steeds kabels en draden op maat van jouw project.

Je kan alle kabels online bij ons bestellen. Heb je vragen? Dan helpen we je graag.

Ander elektrisch materiaal nodig?

Gigatek heeft een ruim aanbod aan elektrisch schakelmateriaal, elektrische draden, voorbedrade buizen, verlichting en diverse hulpstukken voor jouw elektrische werken.

Het aansluiten van elektrische installaties was nooit eenvoudiger dankzij Gigatek!

Veel gestelde vragen

Welke soorten elektriciteitskabels zijn er?

De meest voorkomende elektriciteitskabels zijn XVB-kabels, om verlichting en schakelmateriaal aan te sluiten. XGB-kabels zijn de halogeenvrije variant hiervan. Voor buitengebruik gebruik je de stevigere EXVB-kabel. Daarnaast heb je nog onder andere UTP- en FTP-kabels voor data, en coax-kabels voor televisie.

Welke kabel heb je nodig voor stopcontact?

Om een gewoon stopcontact aan te sluiten binnen in huis, heb je een XVB-kabel nodig (of een XGB-kabel in publieke gebouwen, of gebouwen hoger dan 25 meter).. Die bestaat uit drie VOB-draden: een blauwe, bruine en groen-gele. Buitenshuis gebruik je een EXVB-kabel.

Welk type kabel voor verlichting?

Voor verlichting binnenshuis gebruik je een XVB-kabel (of XGB-kabel in publieke gebouwen, of gebouwen hoger dan 25 meter). Buitenshuis ga je voor een EXVB-kabel.

Welke kabels mogen in de muur?

De XVB-kabel is een vaste kabel die geschikt is in muren, zolderingen, valse plafonds en chape.

Welke elektrische kabel in de grond?

Wanneer je een vaste kabel in de grond wenst te steken, ga je in principe voor een EXVB-kabel. In Nederland spreekt men ook van een YMVK-AS-kabel.

Welke dikte kabel heb ik nodig?

Voor verlichting gebruiken we doorgaans elektriciteitskabels van 1,5mm². Voor stopcontacten ben je beter af met kabels van 2,5mm².

Hoe elektrische kabels verbinden?

Om twee (dezelfde!) elektrische kabels te verbinden, gebruik je een lasklem. Met een striptang ontmantel je de verschillende draden in de kabel, en verbind je dezelfde draden van beide kabels met een lasklem. Dit werkt niet bij datakabels.


Meer kabel & draad

Gie