Let op: Bestellingen geplaatst op 24 december vóór 12:00 worden geleverd op 28 december, en bestellingen geplaatst op

31 december vóór 12:00 worden geleverd op 2 januari. Wij wensen u alvast fijne feestdagen!

×

Elektriciteitsdraad kopen?

Bij Gigatek vind je de juiste draden voor jouw project

Elektriciteit zonder elektriciteitsdraad is als een fiets zonder ketting: je geraakt er geen meter mee vooruit. Elke elektrische installatie heeft dus elektra-draad nodig. Maar niet elke draad is hetzelfde: je denkt dus best na over je keuze voor het juiste gereedschap, om een gevaarlijke situatie te voorkomen.

Bij Gigatek vind je alle elektra-kabels en -draden voor zowel die jouw project nodig heeft. In onze webshop vind je ook telkens handige informatie en de nodige specificaties (zoals diameter en normen) terug. Zo ben je meteen mee of een draad geschikt is voor jouw toepassing.


Kabels per rol of per meter hier bestelbaar



Wat is elektriciteitsdraad?

Elektriciteitsdraad wordt ook wel installatiedraad, elektra-draad of vinyldraad genoemd. Elektra-draad zorgt voor de geleiding van stroom naar je elektrische apparaten. Elke elektra-draad heeft een andere kleur en functie.
De meest voorkomende draden zijn VOB-draden. Dat zijn draden met een massieve koperen kern. Via de koperen ader wordt de stroomtoevoer verzekerd.
Er bestaan verschillende soorten elektriciteitsdraden, namelijk de fasedraad, nuldraad, schakeldraad en aarddraad. Iedere elektriciteitsdraad heeft een andere functie en andere kleur.

Kleurcode elektrische bedrading

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat elektrische draden verschillende kleuren hebben. Die kleuren zijn er om het type draad aan te geven. Voor een logische en veilige aansluiting van je bedrading volg je dus best de universeel vastgelegde kleurcode.

Let op, bij verbouwingen kan het gebeuren dat de bestaande bedrading uit oude draadkleuren bestaat. Dan is het belangrijk voor je nieuwe elektra-kabels om nieuwe kleuren conform bouwbesluit te nemen. Maar welke verschillende kleuren stroomdraad bestaan er? We maken je graag wegwijs in de kleurcodes voor elektrische draden.

De verschillende functies van de bedrading wordt in schakelschema's ook vaak met een letter weergegeven: de fasedraad is L, nuldraad N, aardedraad PE en schakeldraad T.

Verschillende kleuren elektrische bedrading

Bruine draad

We gebruiken bruine draden als fasedraad (symbool: L). Een fasedraad zorgt voor de stroomtoevoer naar stopcontacten. Fasedraden wordt ook wel plusdraad genoemd, omdat er altijd spanning opstaat.

Blauwe draad

Een blauwe draad is de nuldraad (symbool: N): die zorgt dat de stroom weer afgevoerd wordt. Op de nul-draad (of min-draad) staat doorgaans geen spanning, en is een neutrale geleider. Samen met de plusdraad of fasedraad vervolledigt de nuldraad de stroomkring. Je gebruikt dus altijd zowel een blauwe als een bruine draad om een stopcontact aan te sluiten - samen met een geel-groene aardedraad.

Geel-groene draad

Meestal vind je in een elektrische installatie ook nog draden die geel-groen zijn gekleurd. Dat is de een de aarde-draad of aarding (symbool: PE). Deze draad staat in normale omstandigheden niet onder stroom, maar zorgt ervoor dat het aangesloten apparaat niet onder spanning staat: zo krijg jij geen elektrische schok wanneer je een defect apparaat aanraakt.

Het gebruik van aardedraad is in België verplicht voor stopcontacten, maar ook elk lichtpunt heeft een aarde-draad nodig! Zeker in vochtige ruimtes is aardedraad onmisbaar.

Zwarte draad

De laatste meestvoorkomende kleur van elektra-draden is zwart. Draad met een zwarte kleur is schakeldraad (symbool: T).

Zwarte draden of schakeldraden zitten na een schakelaar. Ze verbinden schakelaars met stroomverbruikers zoals lampen of andere toestellen. Er zit enkel stroom op de schakeldraad wanneer de schakelaar aanstaat.

Bij Gigatek vind je alle kleuren elektradraad. Zo hou je makkelijk het overzicht en ga je voor een veilige aansluiting van je elektrische apparaten.

Vragen over de kleurcodes van je bedrading? We helpen je graag.

Verschillende dikte

De dikte van de draad bepaalt de maximaal toelaatbare stroomsterkte. Zorg er altijd voor dat je voor de juiste dikte kiest bij het aansluiten van een elektrisch apparaat!

De meest gangbare maten voor schakeldraad voor verlichting is meestal 1,5 mm en kan 10 tot 16 ampère aan. Contactdozen moeten worden aangesloten met installatiedraad van 2,5 mm dat 16 tot 20 ampère aankan.

Apparaten en installaties met hogere vermogens - zoals een elektrische oven - hebben installatiedraad van 6mm dikte nodig. Dat kan 32 tot zelfs 40 ampère aan. Voor gebruik in situaties waar hoge temperaturen kunnen optreden, is hittebestendige draad (1,5 en 2,5mm) beschikbaar. Bij huisinstallaties is dat vaak in de keuken, of in de buurt van verlichtingsarmaturen of halogeenlampen.

VOB-draad

Je gebruikt voor het aansluiten van elektrische installaties doorgaans VOB-draad, ofwel 'Vinyl Original Belge'. VOB draad heeft één enkele massieve koperdraad of meerdere samengeslagen koperdraden omhuld door PVC. De betekenis van VOB, Vinyl Original Belge, verwijst naar het plastic omhulsel van deze draad.

Je kunt normaal (VOB), soepel (VOBsT) en hittebestendig installatiedraad en flexibel montagedraad in alle diktes bestellen.

Kabel en draad

Vaak worden de termen 'kabel' en 'draad ' door elkaar gebruikt, maar ze zijn wel degelijk verschillend. In het kort is een elektriciteitskabel een verzameling van een aantal draden, omgeven door een isolerend omhulsel.

Niet zeker welke kabels of draden je nodig hebt voor jouw project? We zijn bereikbaar voor al je vragen!

Veel gestelde vragen

Welke draad voor elektriciteit?

Om elektrische installaties aan te sluiten gebruik je meestal VOB-draad. Elke draad heeft een functie (zoals nuldraad, fasedraad of aardedraad), en elke functie heeft z'n eigen kleur. Hierboven vind je meer info over deze draden en hun kleuren.

Wat is het verschil tussen draad en kabel?

Een kabel is de verzameling van verschillende draden, omhuld door een beschermende laag.

Welke kleuren zijn L en N?

In een elektrisch schema staat de L voor 'fasedraad' (bruin) en de N voor 'nuldraad' (blauw).

Hoe verbind je 2 elektriciteitsdraden?

Elektriciteitsdraad met dezelfde kleur kan je verbinden met een lasdop of lasklem. Je stript beide draden, en verbindt ze door contact te maken met de lasdop of lasklem.

Wat is de functie van de draden?

Elektriciteitsdraad heeft telkens een eigen kleur. De belangrijkste zijn bruin (fasedraad), blauw (nuldraad), geel-groen (aardedraad) en zwart (schakeldraad). Hierboven vind je alle info rond deze elektriciteitsdraden en kleuren.

Welke dikte elektra-draad?

De meest gangbare maten voor schakeldraad voor verlichting is meestal 1,5 mm en kan 10 tot 16 ampère aan. Contactdozen moeten worden aangesloten met installatiedraad van 2,5 mm dat 16 tot 20 ampère aankan. Voor apparaten met hogere vermogens kies je voor installatiedraad van 6mm.

Waar sluit je de zwarte draad op aan?

Zwarte draad wordt gebruikt als schakeldraad. Ze verbinden schakelaars met stroomverbruikers zoals lampen of andere toestellen.


Meer kabel & draad

Gie