Let op: Bestellingen geplaatst op 24 december vóór 12:00 worden geleverd op 28 december, en bestellingen geplaatst op

31 december vóór 12:00 worden geleverd op 2 januari. Wij wensen u alvast fijne feestdagen!

×

Schakelaars

Met een schakelaar controleer je verlichting, rolluiken of domotica. Je elektrische schakelaar bestaat uit drie onderdelen: een basiselement, een centraalplaat en een afdekplaat.

Bij Gigatek vind je alle schakelaars die je nodig hebt. Een enkelpolige schakelaardubbelpolige schakelaar of slimme schakelaar nodig? Dat en nog veel meer vind je bij ons, van kwalitatieve merken zoals Niko, Legrand, Bticino of Berker. Aan scherpe prijzen!



Welke schakelaar wordt de jouwe?

Voor elk project bestaan verschillende soorten schakelaars. Daarom is het belangrijk om even na te denken welke schakelaar jij precies nodig hebt. We geven je hieronder graag een overzicht!

 

Enkelpolige schakelaar

Bij een enkelpolige schakelaar zijn maar twee opties: aan of uit. Daarmee bedoelen we dat je maar één elektrische schakelaar hebt die bijvoorbeeld een lichtpunt bedient.

Je enkelpolige schakelaar bestaat uit twee aansluitklemmen en één schakelknop. Die onderbreekt of verbindt de fasedraad in je circuit. Dat betekent dat een enkelpolige schakelaar niet in een circuit met meerdere schakelaars kan gestoken worden.

Voor kleine ruimtes

Een enkelpolige schakelaar gebruik je best in kleine ruimtes, waar je maar één schakelaar nodig hebt. Je kunt zo'n schakelaar perfect installeren in een toilet, berghok of tuinhuis, of 'm gebruiken voor het aan- of uitschakelen van bijvoorbeeld een fontein.

Enkelpolige of wisselschakelaar?

Tegenwoordig gebruiken steeds minder mensen enkelpolige schakelaars, maar gaan ze eerder voor een wisselschakelaar. Daarover lees je iets verder hieronder meer!

 

Dubbelpolige schakelaar

Een dubbelpolige schakelaar is gelijkaardig aan een enkelpolige schakelaar: je kan je lichtpunt of andere functie vanop één plaats bedienen, met één schakelaar.

Het verschil tussen een enkelpolige en dubbelpolige of tweepolige schakelaar is dat bij een tweepolige schakelaar niet alleen de fasedraad, maar ook de nuldraad onderbroken wordt wanneer je de schakelaar uitschakelt.

Vochtige ruimtes

Door het onderbreken van de nuldraad maak je met de dubbelpolige schakelaar je hele circuit spanningsloos. Dat zorgt voor een hogere veiligheid, en is ideaal voor vochtige ruimtes, of bij toestellen met een hoger vermogen. Daar is veiligheid vaak nog belangrijker.

Al onze artikelen bestaan zowel enkelpolig als tweepolig.

 

Serieschakelaar

Met een serieschakelaar kan je meerdere lichtgroepen of toepassingen bedienen. Een serieschakelaar bestaat uit twee knoppen, die elk uiteraard een andere toepassingen bedienen.

In een serieschakelaar vind je drie aansluitingen: 2 schakeldraden en 1 fasedraad. Wanneer je één knop in- of uitschakelt, wordt de schakeldraad naar dat ene lichtpunt onderbroken of verbonden. De nuldraad en aarding lopen rechtstreeks naar het lichtpunt.

Ook een serieschakelaar gebruik je om je lichtpunten vanop één plaats te bedienen.

 

Wisselschakelaar

De wisselschakelaar, universeelschakelaar, wisselschakeling of hotelschakeling is ideaal wanneer je een lichtpunt vanop meerdere plaatsen wil bedienen.

Een wisselschakelaar wordt meest gebruikt, omdat de functie tweeledig is. Je kan 'm gebruiken als enkelpolige schakelaar voor je lichtpunt, waarbij die schakelaar dan het enige punt is waar je je verlichting mee aanstuurt, of je kan 'm verbinden met een tweede wisselschakelaar: zo controleer je één lichtpunt vanop twee plaatsen.

Die tweede functie - de wisselschakeling - is het handigst op grotere plaatsen. Denk maar aan je woonkamer, waar je misschien twee deuren hebt, en aan elke deur een schakelaar wenst te steken. Of aan een trap, waar je boven- en onderaan een schakelaar steekt.

 

Dubbele wisselschakelaar

Uiteraard bieden we ook dubbele wisselschakelaars aan. Die werken als een serieschakelaar, maar vanop twee plaatsen. Dat is ideaal wanneer de verlichting in je woonkamer bijvoorbeeld bestaat uit twee groepen spots, die je allebei aan elke deur wil kunnen in- of uitschakelen.

 

Dubbelpolige wisselschakelaar

Met dubbelpolige wisselschakelaars bedien je een lichtpunt vanop verschillende plaatsen, in vochtige ruimtes. Ze werken net als een gewone tweepolige schakelaar, maar met de extra toevoeging dat je je toepassing vanop verschillende plaatsen in de ruimte kunt controleren.

 

Kruisschakelaar

Kruisschakelaars worden gebruikt in combinatie met een wisselschakelaar, om in grote ruimtes meer dan twee schakelaars te steken. Zo bestaat je kruisschakeling steeds uit twee wisselschakelaars en minstens één kruisschakelaar.

Je kruisschakelaar(s) moeten altijd tussen wisselschakelaars geïnstalleerd worden: je kan een schakeling niet starten of eindigen met een kruisschakelaar.

 

Draadloze schakelaar

Welkom in de toekomst: je hebt in de 21ste eeuw geen draden meer nodig aan je schakelaar, dankzij de draadloze schakelaar! Tegenwoordig kan je ook draadloos schakelen. Onze draadloze Niko- en Valena-schakelaars installeer je in een handomdraai.

Bij de Niko-schakelaars configureer je je contactloze schakelaars via de draadloze slimme Niko Home Control-hub, en kies je extra functionaliteiten die je draadloos controlepunt moet uitvoeren. Een natte droom voor wie geen zin heeft in gaten slijpen en kabels trekken. Een draadloos controlepunt werkt via WiFi of RF.

 

Spatwaterdichte schakelaars

Wanneer je schakelaars voor buitengebruik kiest, ga je best voor een spatwaterdichte schakelaar. Zo vermijd je dat je elektrische circuit kortsluiting geeft, wanner er water in je schakelaar komt.

 

Inbouw of opbouw?

Ga je voor een inbouw-schakelaar of toch eerder opbouw? Het verschil zit al in het woord: bij een inbouw-type ga je een inbouwdoos installeren in een uitsparing in je muur, en zo je schakelaar (ongeveer) egaal met de muur steken.

Een opbouw-type is eenvoudiger te installeren: je kan je kabels langs de buitenkant van de muur trekken, en je opbouw-schakelaar gewoon op de muur monteren.

Zowel inbouw- als opbouw-schakelaars hebben hun voordelen. Bij inbouw-types is alles netjes weggewerkt in de muur, terwijl een opbouw-schakelaar dan weer veel sneller geïnstalleerd wordt.

Bij Gigatek vind je zowel inbouw- als opbouw-schakelaars in verschillende kleuren.

 

Denk ook na over je interieur!

Schakelaars springen vaak in het oog, omdat ze zo aanwezig zijn in een huis. Ze kunnen samen met stopcontacten, dimmers of ander schakelmateriaal het sluitstuk van het design in je huis zijn.

Denk daarom zeker eens na over het materiaal en de kleur van je schakelaars . Zo kan je voor een look in metaal (aluminium) gaan, of voor het klassiekere zwart of wit. Maar je zal merken dat je bij ons afwerkingsmateriaal sowieso wel een kleur vindt die je aanstaat!

Bij Gigatek vind je allerlei afwerkingsmaterialen op voorraad. Je kan probleemloos je basiselement, afdekplaat en centraalplaat apart kopen, zodat elke schakelaar of stopcontact er volledig uitziet zoals jij dat wil.

Wanneer je zelf je schakelaars of stopcontacten samenstelt, let je er wel best op dat de verschillende producten van hetzelfde merk zijn. Zo past alles in elkaar!

 

Je schakelaars monteren

De montage van een schakelaar is erg eenvoudig. Wanneer je een inbouwschakelaar wil monteren, heb je een uitsparing in de muur nodig waar de kabels heen zijn getrokken (door de muur).

Daarin monteer je een inbouwdoos. Vervolgens verbind je je basiselement op een correcte manier met je basis-element, en maak je je basiselement vast aan je inbouwdoos. Uiteindelijk werk je het geheel af met je centraalplaat en je afdekplaat.

Bij een opbouw-schakelaar hoef je de uitsparing in de muur niet te maken. Je kan gebruik maken van een opbouwdoos, en vervolgens dezelfde stappen volgen als hierboven.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een wisselschakelaar en kruisschakelaar?

Je kan geen kruisschakelaar zonder wisselschakelaar gebruiken. Een wissel- of hotelschakeling bestaat uit twee wisselschakelaars. Zo kan je een lamp of lichtgroep vanop twee plaatsen bedienen. Wil je meer dan twee schakelaars voor dezelfde lamp? Dan monteer je er één of meerdere kruisschakelaars tussen.

Welke schakelaar in slaapkamer?

Voor een schakelaar in de slaapkamer kan je kiezen voor een enkelpolige schakelaar, wanneer je het licht maar op één plaats wil bedienen. Wil je een schakelaar op twee verschillende plaatsen, bijvoorbeeld aan de deur en naast het bed, dan ga je best voor een wisselschakelaar.

Welke soorten schakelaars zijn er?

Je hebt verschillende opties bij schakelaars. Daarbij is vooral belangrijk om te weten dat, wanneer je je licht vanop meerdere plaatsen wil bedienen, best voor een wisselschakelaar kiest, al dan niet in combinatie met een kruisschakelaar.

Hierboven lees je alles over de verschillende schakelaars!

Hoeveel kost een schakelaar?

Prijzen hangen natuurlijk af van de functie van een schakelaar. In ons assortiment vind je steeds kwalitatieve merken (Niko, Bticino, Legrand, ...) aan scherpe prijzen.

Waarom een tweepolige schakelaar gebruiken?

Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat niet enkel de fasedraad, maar ook de nuldraad onderbroken wordt, wanneer je de schakelaar uitschakelt. Dat is veiliger, omdat het volledige elektrische circuit na je schakelaar spanningsloos gemaakt wordt.

Tweepolige schakelaars worden gebruikt in vochtige ruimtes en voor apparaten met een hoger vermogen.

Zit je met écht natte ruimtes? Ga dan zeker voor een spatwaterdichte schakelaar.

Wat doet een kruisschakelaar?

Een kruisschakelaar kan tussen twee wisselschakelaars gemonteerd worden, om een lamp of lichtgroep op meer dan twee plaatsen te controleren.


Meer schakelmateriaal

Gie