Wat is een dubbele wisselschakelaar?
Een wisselschakelaar is een schakelaar die je gebruikt om een wisselschakeling te maken, en zo één lamp vanop meerdere plaatsen in- en uit te schakelen.
Een dubbele wisselschakelaar werkt met hetzelfde principe, maar heeft twee halve knoppen op 1 behuizing. Zo kan je met één dubbele wisselschakeling twee lampen bedienen vanop twee plaatsen.
Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een licht hebt hangen in de hal beneden en op je eerste verdieping. Dan plaats je bijvoorbeeld een gewone wisselschakelaar op de begane grond, beneden aan de trap, een dubbele wisselschakelaar op de 'overloop', en een tweede gewone wisselschakelaar boven de trap.
Beide enkele wisselschakelaars gebruik je dan om telkens één groep lampen te bedienen, en met je wissel-wisselschakelaar kan je beide groepen bedienen.
Het basiselement (de sokkel) van je dubbele wisselschakelaar bestaat uit zes aansluitklemmen of -schroeven: L1, 1, 1', L2, 2 en 2'. Soms worden L1 en L2 ook aangegeven door P1 of P2, of herken je ze aan het rode contactpunt.
Een dubbele wisselschakelaar aansluiten
Wanneer je met een elektrische installatie werkt, begin je steeds met de stroom uit te schakelen aan de zekeringkast. Test of de stroom effectief is uitgeschakeld met een spanningstester.
Uit de inbouwdoos van je dubbele wisselschakelaar komen 1 of 2 bruine draden (fasedraad) en 4 zwarte schakeldraden. 2 van die zwarte schakeldraden komen van je eerste wisselschakelaar, de andere twee van je tweede wisselschakelaar. Strip je draden op 1 cm.
Sluit je bruine draad (fasedraad) met schroefklemmen aan op de L1-klem (of P1 of het rode contactpunt). Pak een zwarte draad die van je eerste wisselschakelaar komt, en sluit 'm aan op de 1-schroef. De andere zwarte draad van je eerste schakelaar sluit je aan op de 1'-klem.
Sluit de tweede bruine draad aan op L2. Sluit de resterende twee schakeldraden (die van je tweede wisselschakelaar komen) aan op 2 en 2'.
Wanneer je maar 1 inkomende fasedraad hebt, maak je een brug van L1 naar L2.
Wanneer alle draden aangesloten zijn, monteer je de dubbele wisselschakelaar in de inbouwdoos (met schroefklemmen of met klauwbevestiging). Klik de centraalplaat op de sokkel, en klik daarna het afdekraam erop.
Schakel de stroom in, en je dubbele wisselschakelaar is klaar voor gebruik!
Je kan een wissel-wisselschakelaar ook als dubbele enkelpolige schakelaar gebruiken, maar het is in dat geval beter (en goedkoper) om een serieschakelaar te gebruiken.
Duurzame dubbele wisselschakelaars vind je bij Gigatek
Op zoek naar de beste schakelaar voor jouw project? Of het nu om een Niko-dubbele wisselschakelaar gaat, een enkelpolige schakelaar of ander schakelmateriaal: bij Gigatek vind je de beste kwaliteit aan de scherpste prijzen.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een dubbele wisselschakelaar?
Een dubbele wisselschakelaar werkt in een wisselschakeling. Je verbindt je dubbele wisselschakelaar (of wissel-wisselschakelaar) met twee gewone wisselschakelaars door middel van schakeldraad.
Hoeveel draden heb je nodig voor een dubbele wisselschakelaar?
Op de sokkel van een dubbele wisselschakelaar worden zes draden aangesloten: 2 fasedraden en 4 schakeldraden (waarvan er telkens twee vertrekken naar de twee aangesloten schakelaars).
Welke kleuren draden mag je nooit op een dubbele wisselschakelaar aansluiten?
Je sluit nooit een nuldraad (blauw) of een aardedraad (geel-groen) aan op een dubbele wisselschakelaar.
Hoe sluit je een wissel-wisselschakelaar aan?
Eerst ga je je gewone wisselschakelaars aansluiten. Daarna sluit je de inkomende fasedraden aan op L1 en L2. De twee schakeldraden die binnenkomen van je eerste wisselschakelaar sluit je aan op 1 en 1'. De twee schakeldraden die binnenkomen van je tweede wisselschakelaar sluit je aan op 2 en 2'.