Stopcontact kopen?

Een stopcontact nodig in je project? Bij Gigatek vind je alles wat je nodig hebt!

De meeste stopcontacten bestaan uit een basiselement, een centraalplaat en een afdekplaat. Wanneer je met een inbouw-type werkt, heb je een inbouwdoos nodig.

Van plan om een stopcontact te installeren in de tuin of op de oprit? Zorg voor spatwaterdichte stopcontacten!
Ons assortiment bestaat uit verschillende topmerken, zoals Niko, Berker, Bticino of Legrand. Aan een scherpe prijs!



Welk stopcontact wordt het jouwe?

Een stopcontact of wandcontactdoos (wcd) is een in het oog springend deel van je woning. Jouw keuze laat je dus best afhangen van hoe een stopcontact in dat interieur past.

Maar bij de keuze voor een contactdoos hou je met nog een aantal zaken rekening. We zetten de belangrijkste op een rij!

Het project

Elk project heeft z'n eigen stopcontact. Ga je voor een stopcontact in de keuken? Dan ziet dat er natuurlijk net iets anders in dan dat stopcontact voor buiten!

Ook het aantal stopcontacten in je ruimte is iets om over na te denken. Zo heeft een doorsnee slaapkamer gemiddeld 8 stopcontacten, terwijl een keuken al snel het dubbele nodig heeft. Bij een badkamer ga je best voor twee stopcontacten per wastafel.

Inbouw of opbouw?

Gebeurt de installatie van je stopcontacten in een ruwbouw of totaalrenovatie? Dan kan je binnen makkelijk plaats laten in je muur voor een inbouwdoos, waarbij je voor een inbouw-stopcontact gaat.

Wil je achteraf ergens een stopcontact bijsteken? Dan kan dat in een gyproc-muur eenvoudig door een uitsparing te maken en een inbouwdoos te installeren, maar in een betonnen muur is dat minder evident. Dan ga je beter voor een opbouw-stopcontact.

Zowel inbouw- als opbouw-types hebben voordelen, maar ook nadelen. Om je inbouwdoos te plaatsen, moet je een gat in de muur maken, maar bij een opbouw-type zie je meestal wel de kabels over de muur lopen.

Welke contactdoos je ook nodig hebt: in ons assortiment vind je alle stopcontacten die je nodig hebt.

De locatie

De locatie van je stopcontacten is natuurlijk een doorslaggevende factor voor je keuze. Wanneer je een stopcontact wil installeren in je tuinhuis, ga je minder rekening houden met het design, maar ga je misschien eerder gewoon voor de meest stevige wandcontactdoos.

Voor een stopcontact buiten ga je sowieso voor een stopcontact dat spatwaterdicht is. Want wanneer het weer tegenzit, wil je natuurlijk het water weghouden bij je stopcontact!

Daarbovenop komt ook nog eens de vraag of je veel elektrische apparaten nodig hebt op je locatie. Want dan zijn dubbele stopcontacten beter geschikt voor je project!

Je interieur: materiaal of kleur

In een bouwproject zijn de stopcontacten vaak de kers op de knap ingerichte taart. Daarom is de keuze voor het juiste stopcontact erg belangrijk.

Naast de kleur van je stopcontacten is ook het materiaal een belangrijke factor: heb je graag een strakke aluminium-look, of ga je eerder voor een zwart stopcontact?

Ook het design is niet onbelangrijk: ga je voor een strak stopcontact, of kies je eerder voor een elegant rond stopcontact?

Of je nu een luxe-stopcontact, kabelgoot met stopcontact, uittrekbaar stopcontact of vloerstopcontact zoekt: Wij hebben verschillende stopcontacten in vele kleuren en materialen. Kortom: hét juiste product vind je hier!

Toepassing

Waar heb je jouw stopcontact voor nodig? Want er zijn veel stopcontacten met verschillende functionaliteiten: zo kiezen mensen vaak voor een stopcontact met USB-aansluiting bij het nachtkastje. Handig om je smartphone op te laden, en er zijn intussen zelfs nachtlampen die met USB werken!

Je kan zelfs een gewone wandcontactdoos kiezen die ook een USB-aansluiting heeft. Zo heb je meteen beide!

Let daarbij wel op welk soort USB-aansluiting je nodig hebt. Intussen maakt het standaardtype USB-A steeds meer plaats voor USB-C.

Maar je kan bijvoorbeeld ook perfect een UTP-stopcontact gebruiken in je kantoorruimte, om je ethernetkabel op aan te sluiten, of een audio-wandcontactdoos om je speakers op aan te sluiten.

 

Je stopcontact installeren

Je ideale wandcontactdoos gevonden? Dan kun je 'm eindelijk installeren!

De aansluiting van een stopcontact is vrij eenvoudig. Wanneer de uitsparingen in de muur (bij een inbouw-type) gemaakt zijn, en de kabels zijn getrokken, is het grootste werk achter de rug.

Je hoeft nu alleen nog alle kabels correct op je basiselement (sokkel) aan te sluiten. Meestal zijn dat drie draden (inclusief aarding). Daarna plaats je het basiselement (sokkel) in de inbouwdoos, bevestig je de centraalplaat op het basiselement (sokkel), en klik je de afdekplaat rond je stopcontact.

Zorg natuurlijk wel altijd dat je zekeringen uitstaan, voor je met elektriciteit werkt!

 

Veelgestelde vragen

Moet ik zelf mijn stopcontact samenstellen?

Wij bieden pakketten aan waarin volledige stopcontacten zitten, inclusief afdekplaat, centraalplaat en afwerkingsset. Maar je kunt probleemloos zelf verschillende producten apart kopen, waarbij je het basiselement (sokkel), afdekplaat en centraalplaat apart koopt. Zo is vaak meer mogelijk op vlak van kleur en ontwerp.

Wat zit er in een wandcontactdoos?

Een contactdoos bestaat uit een basiselement (sokkel), een centraalplaat en een afdekplaat. Wanneer je voor een inbouw-type gaat, heb je ook een inbouwdoos nodig, om je stopcontact netjes in de muur in te bouwen. Bij een opbouw-type heb je een opbouwdoos nodig.

Kan je van een enkel stopcontact een dubbel maken?

Je kan van een enkel stopcontact een dubbel maken. Daarbij moet je wel opletten welke verbruikers je aan de stopcontacten hangt: grootverbruikers zoals vaatwas of oven steek je beter niet op hetzelfde dubbele stopcontact. Daarnaast mag je ook maximaal 8 stopcontacten (meervoudige stopcontacten tellen als 1 stopcontact) op dezelfde elektrische kring aansluiten. Dat bekijk je dus beter vooraf op het elektrische schema.

Zijn jullie stopcontacten geschikt voor gebruik in België?

In België is het verplicht om stopcontacten met penaarde te gebruiken. Indien je een bekabeling zonder aardingsdraad hebt en het is niet mogelijk om nieuwe kabels te trekken dan mag er een stopcontact zonder aarding gebruikt worden. Alle stopcontacten met penaarde in ons assortiment zijn van hoge kwaliteit en kan je zorgeloos plaatsen.

Welke soorten stopcontacten zijn er?

Ons assortiment bestaat uit alle stopcontacten die je nodig hebt voor je project. Van stopcontacten met USB over spatwaterdichte stopcontacten tot smart stopcontacten: wat je ook mag zoeken, je vindt 't bij Gigatek!

Wat is een goed merk voor een stopcontact?

Elk product dat wij aanbieden is van hoge kwaliteit. Je vindt hier stopcontacten van Niko, Legrand, Bticino, Arpi, Berker, en nog véél meer. Makkelijk te plaatsen, én aan een scherpe prijs.

Hoe installeer ik een stopcontact?

Wanneer je een uitsparing gemaakt hebt in je muur (bij een inbouw-type), de kabels zijn getrokken en je inbouwdoos geïnstalleerd is, hoef je enkel nog de juiste kabels te verbinden met je basiselement (sokkel).

Bij een opbouw-stopcontact hoef je de uitsparing niet te maken in de muur, maar heb je wel een opbouwdoos nodig. Daarna schroef je je basiselement (sokkel) in je inbouwdoos, bevestig je de centraalplaat en klik je het afdekraam erop.

Schakel altijd de zekeringen uit wanneer je met elektriciteit werkt!


Meer schakelmateriaal

Gie