Wisselschakelaar

Ook wel wisselschakeling of hotelschakeling genoemd

Filters Sluit filters
Op voorraad
Merk
Kleur
Reeks
Spanning
Stroomsterkte
Slagvastheid
Vermogen
Beschermingsgraad
Bevestigingswijze
Draadaansluiting
Montagewijze
Inbouwdiepte
Hoogte
Functie
Breedte
Sluit filters
Meer schakelaars

Gie

Wisselschakelaar

Ook wel wisselschakeling of hotelschakeling genoemd

Wanneer je een lamp vanop meerdere plaatsen wil bedienen - bijvoorbeeld onderaan en bovenaan de trap, of in grote ruimtes -, dan heb je daarvoor een wisselschakelaar nodig. Daarmee kan je een wisselschakeling maken, en schakel je het licht heel makkelijk aan of uit vanop twee of meerdere plaatsen in je huis.

Je vindt bij Gigatek duurzame wisselschakelaars aan erg scherpe prijzen. We geloven rotsvast in de kwaliteit van onze topmerken Niko, Bticino, Berker en Legrand.
Ander schakelmateriaal nodig? Neem dan zeker een kijkje in ons ruime aanbod aan schakelmateriaal.

Niko, Wisselschakelaar, sokkel, insteekklemmen en afwerkingsset Original Cream
Niko Wisselschakelaar, incl afwerkingsset Original Cream meer(4)
vanaf € 10,48
€ 7,09
Niko, Wisselschakelaar, sokkel, insteekklemmen en afwerkingsset Original White
Niko Wisselschakelaar, incl afwerkingsset Original White meer(4)
vanaf € 9,85
€ 6,67
Niko Hydro, spuitwaterdichte wisselschakelaar, opbouw, 10 AX/250 Vac met insteekklemmen, exclusief opbouwdoos
Niko Hydro wisselschakelaar meer(9)
vanaf € 10,66
€ 7,62
Niko Hydro, spuitwaterdichte dubbele wisselschakelaar, opbouw, 10 AX/250 Vac met insteekklemmen, exclusief opbouwdoos
Niko Hydro tweevoudige wisselschakelaar meer(6)
vanaf € 19,94
€ 14,25
Niko Hydro, spuitwaterdichte wisselcontroleschakelaar 10 AX/250 Vac met transparant venster en met insteekklemmen, exclusief opbouwdoos en verlichtingsele
Niko Hydro wisselcontroleschakelaar meer(6)
vanaf € 20,06
€ 14,35
Niko, wisselschakelaar of wisseltrekschakelaar, 10 AX/250 Vac, insteekklemmen
Niko Sokkel voor wisselschakelaar meer(4)
vanaf € 6,34
€ 4,24
Niko, dubbele schakelaar: wisselschakelaar en drukknop N.O., 10 AX/250 Vac, insteekklemmen
Niko Sokkel voor wisselschakelaar + drukknop meer(2)
vanaf € 18,62
€ 13,32
Sokkel voor wisselcontroleschakelaar met 4 aansluitklemmen, 10 AX/250 Vac, insteekklemmen
Niko Sokkel voor wisselcontroleschakelaar meer(2)
vanaf € 8,58
€ 6,13
Berker - Wisselschakelaar Berker
Berker Wisselschakelaar Berker meer(1)
vanaf € 9,58
€ 7,43
Berker - Serieschakelaar Berker
Berker Serieschakelaar Berker meer(1)
vanaf € 14,92
€ 11,57
Legrand - Val wisselschakelaar 10AX volledig app. wit met spankl.
Legrand Wisselschakelaar Valena Next, incl afwerkingsset meer(3)
vanaf € 8,76
€ 6,27
Legrand - Val wissel 10AX + drukknop 6A volledig app. wit met spankl.
Legrand Wisselschakelaar + drukknop Valena Next, incl afwerkingsset meer(3)
vanaf € 20,24
€ 14,47
Legrand - Niloé wissel 10Ax met schroefbev.wit
Legrand Wisselschakelaar Niloé, incl afwerkingsset meer(4)
vanaf € 7,03
€ 5,31
Legrand - Niloé wissel met verklikker 10AX 250V wit met schroefbev.
Legrand Wisselschakelaar met verklikker Niloé, incl afwerkingsset meer(3)
vanaf € 7,27
€ 5,49
Legrand - Niloé wissel IP44 spatwaterd. 10AX 250V wit schroefbev.
Legrand Niloé wissel IP44 spatwaterd. 10AX 250V wit schroefbev. meer(1)
vanaf € 16,52
€ 12,48


Meer schakelaars

Wat is een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar is een schakelaar die je kan verbinden met een tweede schakelaar. Zo'n verbinding noemen we een wisselschakeling. Omdat zo'n schakeling vaak in de hal van een hotel wordt gebruikt, wordt het ook een hotelschakeling genoemd.

Een wisselschakelaar is de meest voorkomende schakelaar, aangezien hij ook gebruikt kan worden als gewone enkelpolige schakelaar. Daarom wordt hij ook een universeelschakelaar genoemd. Een wisselschakelaar wordt meestal in kleine ruimtes als enkelpolige schakelaar gebruikt.

Je kan een wisselschakelaar dus op twee manieren gebruiken: wanneer je 'm verbindt met een andere wisselschakelaar, maak je een wissel- of hotelschakeling, om je lamp vanop meerdere plaatsen te bedienen.

Wanneer je een wisselschakelaar niet met een tweede schakelaar verbindt, gebruik je 'm als gewone enkelpolige schakelaar.
Wil je meer dan twee wisselschakelaars gebruiken? Dan kan je een kruisschakelaar gebruiken.

 

Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar

Er bestaan nogal wat verschillende soorten schakelaars, die vaak verward worden met elkaar. Vooral de serie- en wisselschakelaar moeten onderscheiden worden van elkaar.
Het verschil zit 'm in het gebruik: een wisselschakelaar gebruik je om een lichtpunt vanop verschillende plaatsen te bedienen. Een serieschakelaar gebruik je om twee lichtpunten vanop één plaats te bedienen.

 

Een wisselschakelaar aansluiten

Zet altijd eerst de stroom uit aan de zekeringkast wanneer je aan de elektriciteit werkt. Controleer ook met een spanningsmeter of de stroom op je aansluitingspunt echt is uitgeschakeld. Geen ervaring met elektriciteit? Doe dan beroep op een ervaren elektricien.

Hoe je een wisselschakelaar aansluit, hangt natuurlijk af van de toepassing van je schakelaar. Een wisselschakelaar beschikt over drie aansluitklemmen (L, 1 en 1'), die je niet altijd nodig hebt. We zetten daarom even op een rijtje hoe je een wisselschakelaar enkelpolig aansluit, en hoe je een wisselschakeling maakt.

Wil je meer dan twee schakelaars gebruiken om je lamp te bedienen? Dan kan je een kruisschakelaar aansluiten. Dan spreken we van een wissel-kruis-wisselschakeling.

Bedrading voor je wisselschakelaar

Voor een klassieke wisselschakeling heb je volgende draden nodig: een fasedraad (bruin), twee schakeldraden (zwart), een nuldraad (blauw) en een aardedraad (geel-groen).

Een wisselschakelaar enkelpolig aansluiten

Wanneer je je wisselschakelaar als gewone schakelaar (enkelpolig) wil gebruiken, gebruik je maar twee van de drie aansluitingen: de L en de 1.

Sluit de inkomende fasedraad (die vertrekt vanuit je zekeringkast, meestal met bruine kleur) aan op de L-schroef van je schakelaar. Deze draad zorgt voor de stroomtoevoer naar je schakelaar. Sluit daarna schakeldraad (zwarte installatiedraad) aan op de eerste vrije aansluitklem (1). Die schakeldraad verbind je tenslotte met je lamp.

Je nuldraad (blauwe draden) verbind je met een lasklem met de nuldraad die naar je lamp loopt (dus buiten je schakelaar om). Ook je aardedraad (geel-groene draden) verbind je buitenom je schakelaar met de vertrekkende kabel voor de aarding die naar je lamp loopt.

Een wisselschakelaar aansluiten in een wisselschakeling

Een wisselschakeling is een schakeling waarbij je twee wisselschakelaars met elkaar verbindt, om zo één lichtpunt vanop meerdere plaatsen te bedienen.

Verbind bij de eerste wisselschakelaar de inkomende en vertrekkende nuldraad (blauwe draden) met elkaar door een wago- of lasklem. Doe hetzelfde met de aardedraad (geel-groene draden). Die worden dus buiten je schakelaar om verbonden met elkaar.

Sluit je fasedraad (bruine draad) aan op de L-aansluiting van je wisselschakelaar. Daarnaast sluit je twee draden (zwarte schakeldraden) aan op de schroeven 1 en 1' - welke waar aangesloten wordt maakt niet uit.

De aangesloten zwarte schakeldraden verbind je met de tweede wisselschakelaar. Je sluit ze opnieuw aan op de schroeven 1 en 1'. Hier let je wel op dat de schakeldraden op dezelfde aansluiting zitten als op de eerste wisselschakelaar (dus 1 en 1, en 1' en 1').

Bij de tweede wisselschakelaar is het bijzonder dat de bruine fasedraad toekomt, maar wel naar je lichtpunt loopt. Die fasedraad sluit je aan op de L-aansluiting van je tweede schakelaar.

Ook de toekomende en vertrekkende blauwe en geel-groene draden verbind je opnieuw met elkaar door een lasklem of wago.

Monteer beide schakelaars in de inbouwdoos. Klik de centraalplaat en afdekplaat op je schakelaars, schakel de stroom in en je wisselschakeling is gemaakt!

Monteer je schakelaar in je inbouwdoos met een schroef-, klem- of klauwbevestiging. Klik de centraalplaat op je schakelaar, samen met de afdekplaat. Schakel de stroom weer in, en je enkelpolige schakeling is gemaakt!

Voor schakelingen met een wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar heb je maar 1 schakeldraad nodig. Daarbij laat je dan 1 aansluiting vrij op je wisselschakelaar.

 

Schakelaars bij Gigatek: kwaliteit aan scherpe prijzen

Welke schakeling je ook wil maken: bij Gigatek vind je het beste schakelmateriaal voor jouw project. Of je nu een wissel- of serieschakeling wil maken, een wisselschakelaar met controlelampje, of een enkelpolige of dubbelpolige schakelaar zoekt: bij Gigatek vind je alle schakelmateriaal aan de scherpste prijs.

 

Veelgestelde vragen

Wat doet een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar wordt gebruikt om één lichtbron vanaf meerdere locaties te bedienen - bijvoorbeeld onder- en bovenaan een trap.

Wat is het verschil tussen een gewone schakelaar en een wisselschakelaar?

Een 'gewone' schakelaar is een enkelpolige schakelaar. Daarmee bedien je één lichtpunt met één schakelknop. Een wisselschakelaar kan je gebruiken om een wisselschakeling te maken, waarbij je je verlichting met meerdere schakelaars kunt bedienen. Een wisselschakelaar kan ook als enkelpolige schakelaar gebruikt worden.

Wat is het verschil tussen een wissel- en kruisschakelaar?

Om je licht met twee schakelaars te bedienen, gebruik je twee wisselschakelaars. Wil je nog een derde schakelaar om hetzelfde licht te bedienen, kan je een kruisschakelaar toevoegen aan je schakeling.

Hoe herken je een wisselschakelaar?

Je herkent een wisselschakelaar aan de drie aansluitklemmen op het basiselement: L, 1' en 1.

Wat is een tweepolige wisselschakelaar?

Bij een tweepolige schakelaar worden zowel fase- als nuldraad onderbroken wanneer je je lampen uitschakelt. Dat is veiliger in vochtige ruimtes. Een tweepolige of dubbelpolige wisselschakelaar is een tweepolige schakelaar die je kan gebruiken in een wisselschakeling.

Wat is een dubbele wisselschakelaar?

Een dubbele wisselschakelaar wordt ook wel wissel-wisselschakelaar genoemd. Daarbij bedien je meerdere lampen (twee) vanop meerder plaatsen. Een wissel-wisselschakelaar lijkt op een serieschakelaar, met dat verschil dat hij dus gebruikt kan worden in een wisselschakeling.

Wat is het verschil tussen een wissel en serieschakelaar?

Met wisselschakelaars kan je één lichtpunt vanop meerdere plaatsen aan- en uitschakelen. Met een serieschakelaar kan je twéé lichtpunten vanop één plaats aan- en uitschakelen. Een serieschakelaar beschikt dan ook over twee 'halve' knoppen.


  • Alle prijzen zijn in Euro, inclusief BTW en andere heffingen, exclusief eventuele verzendkosten.
    Prijzen enkel geldig indien besteld via onze website.
  •  : artikel op voorraad. Klik op het icoon om de real-time voorraad te bekijken.
  •  : artikel niet op voorraad.

Gie