Wat is een aardingslus?
Een aardingslus is een koperen draad die rondom een nieuw gebouw geplaatst moet worden, minstens 60 cm onder het maaiveld. Zo kan de stroom afgeleid worden naar de grond.
De aardingslus wordt met andere woorden in de bouwput of aan de buitenkant van de funderingssleuf gelegd. Vervolgens wordt de aardingslus verbonden met je meterkast.
Om de lengte van je aardingslus te bepalen, meet je de omtrek van je gebouw, en tel je er een aantal meter bij - de kabel moet namelijk ook nog in je gebouw naar binnen getrokken worden.
Bestaande gebouwen van voor 1981 werken met aardingspinnen, die in de grond kunnen ingeslagen worden. Bestaande woningen werken dus niet met een aardingslus.
Waarom aarding plaatsen?
Aarding dient voor de afvoer van stroom en is essentieel voor de veiligheid van elektrische installaties en apparaten.
Het zorgt ervoor dat elektriciteit veilig kan worden afgevoerd in geval van een storing of kortsluiting, waardoor het risico op brand en elektrocutie wordt verminderd. Bovendien is het plaatsen van een aardingslus wettelijk verplicht voor alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen.
Aarding is een onzichtbare veiligheid tegen elektrocutie, en is verplicht in België, volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Aardingslus leggen
Bij het bouwen van een nieuwbouw-woning moet je een aarding plaatsen met een aardinglus. Dit wordt meestal gedaan door de aannemer of elektricien die verantwoordelijk is voor de bouw van het huis.
De plaatsing gebeurt in de bouwput of in de sleuven van je fundering. Je plaatst de nieuwe aarding rond je gebouw, en zorgt dat die in geen geval in aanraking komt met beton of andere bouwmaterialen. Anders gaat het beton je aarding wegvreten.
De aarding komt dus onder je buitenmuren te liggen. Bedek de aarding zeker met wat aarde, en zorg dat beide uiteinden van de lus bereikbaar blijven.
De aardingslus aansluiten gebeurt onderaan de aardingsonderbreker.
Bestaande aarding kan versterkt worden door meerdere aardingspinnen in te kloppen, die met elkaar verbonden worden . Dat kan nodig zijn wanneer de spreidingsweerstand van je woning hoger is dan de toegestane 30 ohm.
De aarding en keuring van je elektrische installatie
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elektrische installatie goed geaard is en voldoet aan de geldende normen en voorschriften. Dit kun je laten controleren door een erkende elektricien, die een keuring kan uitvoeren en eventuele problemen kan oplossen. Hierbij wordt onder andere gecontroleerd of de aardingslus goed is aangesloten en of deze nog steeds voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.
Aardingslus kopen? Bij Gigatek!
Bij Gigatek kan je betrouwbaar materiaal voor je aardingslus kopen aan een erg betaalbare prijs. Ontdek daarnaast ook ons overig aanbod elektriciteitskabels en elektriciteitsdraad.
Veelgestelde vragen
Wat is een aardingslus?
Een aardingslus is een kabel rond je woning die de stroom moet afleiden van je woning naar de grond.
Waar moet je op letten bij het plaatsen van een aardingslus?
Zorg dat de aardingslus minstens 60 centimeter onder het maaiveld gelegd wordt, in de bouwput of sleuven in de fundering. De lus mag in geen geval in contact komen met beton of andere bouwmaterialen.
Wat kost een aardingslus?
Gigatek biedt hoogkwalitatieve aardingslus van vertinde kopergeleider aan per lopende meter aan een zeer betaalbare prijs.
Wat als de aardingslus beton raakt?
Beton kan je aarding wegvreten en dus ernstig beschadigen. Als dat het geval is, komt je woning zonder aarding te zitten.
Hoe bepaal ik de lengte van mijn aardingslus?
Meet de omtrek van je woning, en reken een aantal meter erbij - de aardingslus moet namelijk nog tot aan je meterkast geraken.
Welke kabel voor aardingslus?
Aarding plaatsen moet met een aardinglus met een geleider van minstens 35 mm² dikte gebeuren. Bij Gigatek vind je de vertinde kopergeleider met een laag lood als ideale aardinglus.