Verschillende soorten datakabels
Er zijn heel wat verschillende soorten kabels om gegevens door te sturen. Niet elke kabel is geschikt voor elk doel. Het hangt af van de soort kabel en het apparaat dat u wil verbinden.
Ook binnenin toestellen zitten er veel datakabels. Wie ooit zijn PC al eens heeft opengemaakt weet dat daar heel wat draden in zitten. Ook dat zijn vooral datakabels. Het gaat daarbij voornamelijk om IDE-kabels, SATA-kabels of eSATA-kabels. Die kabels verbinden alle aparte onderdelen van de computer met het moederbord dat alles aanstuurt. Zo wordt onder meer uw harde schijf in uw computer of uw dvd-lezer via SATA-kabels verbonden met het moederbord.
Netwerkkabel UTP of FTP
Bent u op zoek naar kabels voor een verbinding met internet of om apparaten aan elkaar te koppelen in een netwerk? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een UTP kabel of FTP kabel. Dat zijn de standaardkabels voor netwerken, die u misschien ook kent onder de namen ethernetkabel of netwerkkabel. Die termen worden door elkaar gebruikt, maar meestal gaat het om dezelfde soort kabels.
Wat is het verschil tussen UTP en FTP-kabel?
Het verschil tussen UTP en FTP zit in de eerste letter van de namen. De U in UTP staat voor ‘unshielded’. Dat wil zeggen dat deze kabel niet afgeschermd is en dus gevoelig voor interferentie met elektromagnetische straling. UTP-kabels zijn daardoor meer storingsgevoelig. Praktisch komt het erop neer dat ‘unshielded twisted pair’ (UTP) kabels perfect zijn voor toepassingen thuis en in kleinere kantooromgevingen.
De F in FTP staan voor ‘foiled’. Dat wil zeggen dat deze kabels een extra afscherming met folie hebben die het signaal van de kabel beschermt tegen invloeden van buitenaf. FTP-kabels zal u daarom eerder aantreffen in professionele ICT-omgevingen waar alle componenten aan extra hoge eisen moeten voldoen. Ook op plaatsen met veel elektromagnetische interferentie zijn FTP-kabels de beste keuze. Deze FTP-kabels zijn echter heel wat dikker en stugger dan UTP-datakabels. Daardoor zijn ze minder handig in gebruik.
Unshielded Twisted Pair of Foiled Twisted Pair
Naast die verschillen hebben beide kabels wel veel gemeen. De ‘TP’ in UTP en FTP staat voor ‘twisted pair’. Vertaald kan u spreken van een ‘getwist paar’ of van een ‘getorst paar’. Dat wil zeggen dat de ‘aders’ binnenin de kabel per twee rond elkaar zijn gewonden. Daardoor wordt elektromagnetische interferentie vermeden.
Kortom, moet je dus een UTP of FTP kabel gebruiken? : UTP wordt gebruikt in thuissituaties en in kleinschalige kantooromgevingen. FTP treft u aan in professionele datacentra, grotere bedrijven en op plaatsen met veel elektromagnetische interferentie.
Coax kabels
Een COAX kabel is een datakabel die je gebruikt om beeld en geluid over te brengen. Bij het kiezen van een COAX kabel is het belangrijk om te kijken hoe hoog het frequentiebereik is van de kabel. Wilt u de kabel gebruiken om televisie te kijken, dan moet de kabel zeker 900 Mhz doorlaten. Coax-kabels met een lage demping en een goede afscherming hebben ook de voorkeur, anders zal het signaal snel aan kwaliteit inboeten. Dikkere kabels geven het signaal stabieler door over een langere afstand.
Telefoonkabel
Vroeger was een telefoonkabel enkel geschikt voor het doorgeven van analoge signalen. Tegenwoordig kan een telefoonkabel echter ook altijd digitale signalen doorgeven. Er zijn twee soorten telefoonkabels: kabels met een koperen geleider en kabels met een glasvezeldraad.
Buskabel
Wilt u uw woning slim maken met domotica? Dan zijn buskabels belangrijk. Naast een voedingskabel voor de verschillende toestellen, zijn de toestellen ook via buskabels met elkaar verbonden. Dankzij die datakabels is het mogelijk om de toestellen vanop afstand ‘slim’ aan te sturen.
Glasvezelkabel
‘Fibre’ of glasvezel is een belangrijke datakabel voor onze hedendaagse telecommunicatie. Zoals de naam al zegt is glasvezel een haarfijne vezel die vervaardigd is uit glas. Toch zijn deze kabels heel stevig en bovendien onbrandbaar. Ook de treksterkte is heel hoog en deze kabels zijn bovendien totaal ongevoelig voor storingen van buitenaf.
Glasvezelkabels maken gebruik van lichtsignalen om gegevens door te sturen. Daardoor kan het signaal enorm snel getransporteerd worden. Met een glasvezel datakabel kan u dus heel veel gegevens heel snel transporteren.
Luidsprekerkabel (speakerkabel)
Een luidsprekerkabel werkt anders dan de meeste andere (data)kabels. Speakerkabels kunnen grote vermogens aan die zelfs kunnen oplopen tot een paar duizend Watt. Andere kabels om bijvoorbeeld uw cd-speler te verbinden met uw versterker zijn eerder signaalkabels. Die krijgen veel lagere vermogens te verwerken. Het is belangrijk dat u een luidsprekerkabel kiest die voldoende dik is. Een te dunne luidsprekerkabel kan zelfs smelten door de opgewekte hitte in de kabel! Een voorbeeld: voor een kabel van 10 meter lang hebt u voor een vermogen tot 500 Watt een kabel nodig met een dikte van 1,5 mm². Voor dezelfde lengte, maar een vermogen tussen 500 en 750 Watt hebt u zeker een kabel nodig met een dikte van 2,5 mm².
Alarmkabel
De naam zegt het zelf: een alarmkabel gebruikt u om alarmsystemen en beveiligingsapparatuur aan elkaar te verbinden. Deze datakabels verbinden onder meer de detectoren, de sirene en de flitslamp van uw beveiligigngsinstallatie. Hiervoor worden meestal 4-aderige of 6-aderige kabels gebruikt.
USB kabels
Iedereen gebruikt dagelijks wel USB-kabels. Die zijn heel handig om veel soorten consumentenelektronica met elkaar te verbinden, denk maar aan het verbinden van een muis of een toetsenbord aan uw pc of laptop. Ook die kabels geven gegevens door en zijn dus datakabels.
Nog enkele handige tips
Hoe lang mag een netwerkabel zijn?
Een kabel om gegevens door te sturen kan niet eindeloos lang zijn. Het signaal blijft niet even sterk. Stelregel is dat een kabel maximum 100 meter lang mag zijn. U vindt bij Gigatek netwerkkabels in verschillende lengtes, per meter en per haspel. Een kabel verlengen kan dus ook niet zomaar eindeloos, tenzij het signaal onderweg wordt versterkt.
Datakabel met RJ45 aansluiting
Een datakabel aansluiten gebeurt doorgaans met een RJ45 aansluiting. Die RJ staat voor ‘registered jack’. Het is de standaard om toestellen in een netwerk met elkaar en met het internet te verbinden. Wilt u zelf een kabel maken met een RJ45 plug, dan hebt u hiervoor een RJ connectortang nodig om de acht draadjes (aders) correct te verbinden.
Kleurcode datakabels
Wist u dat ook elke van de acht aders van een UTP-kabel een andere kleur heeft? Zo kan er geen verwarring ontstaan en kunnen alle aders op de juiste manier verbonden worden met de RJ45 connector. Meestal zijn de aders vervaardigd uit koper, al zijn er ook met een aluminium bedrading. De acht koperen aders zorgen samen voor de data overdracht.