Dimmer kopen?

Alle soorten dimmers voor jouw project

Een dimmer nodig in je project? Bij Gigatek vind je alles wat je nodig hebt! In ons assortiment vind je zowel dimmers voor led-lampen als dimmers voor halogeenlampen. Voor elke toepassing hebben we een type dimmer! Ons assortiment bestaat uit verschillende topmerken, zoals Niko, Berker, Bticino of Velleman. Al onze producten zijn van hoge kwaliteit aan een scherpe prijs!Wat doet een dimmer?

Een dimmer is een schakelaar die bepaalt hoeveel stroom of spanning naar je verlichting wordt gestuurd. Zo controleer je de lichtintensiteit van je lamp. Wanneer je gefocust wil werken, is een heldere verlichting bijvoorbeeld perfect. Wil je het iets romantischer? Dan is gedimd licht exact wat je nodig hebt. Zo creëer je de juiste sfeer in elke situatie!

Dimmers komen in alle maten en vormen en zo heb je ook dimmers met afstandsbediening.

 

Inbouw of opbouw dimmer?

Ga je voor een inbouw dimmer of toch eerder een opbouw dimmer? Ze hebben beiden hun voor- en nadelen. Bij een inbouw-schakelaar laat je bij renovatie of nieuwbouw een uitsparing in de muur waar je schakelaar geplaatst moet worden. Daar installeer je een inbouwdoos. Zo kan je je schakelaar (ongeveer) egaal met de muur steken.

Een opbouw-type is eenvoudiger te installeren: je kan je kabels langs de buitenkant van de muur trekken, en je opbouw-dimmer gewoon op de muur monteren.

Bij Gigatek vind je zowel inbouw- als opbouw-schakelaars in verschillende kleuren.

 

Welk type lamp?

Ook het type lamp waarmee je werkt is belangrijk. Gebruik je halogeenlampen, dan ga je natuurlijk voor een halogeen dimmer. Bij LED-lampen kies je dan ook voor een LED dimmer. Dimmers voor een gloeilamp zijn niet meer nodig, aangezien gloeilampen geweerd worden uit elk huishouden.

LED-verlichting werkt niet optimaal met halogeen dimmers. Je zal merken dat de LED-lampen vaak gaan 'flikkeren'. Dat komt omdat dimmers voor halogeenlampen een te hoog vermogen leveren. Voor een perfecte werking heb je voor dimbare LED-lichtbronnen dus een LED-dimmer nodig.

Ook niet alle LED-lampen zijn dimbare lampen! Kijk dus goed op de verpakking of jouw led-lamp gedimd kan worden. Halogeenlampen zijn in de regel dimbaar.

 

Gigatek heeft de juiste dimmer voor jouw project

In het gamma van Gigatek vind je dimmers voor elk mogelijk project. Vragen over een product? We helpen je graag!

 

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij dimmers?

Het belangrijkste aandachtspunt is het soort lampen dat je gebruikt. Halogeen-dimmers werken niet goed met LED-lampen, en andersom.

Kan ik dimmers gebruiken voor al mijn lampen?

Een halogeenlamp is altijd dimbaar, maar bij LED-verlichting is het belangrijk om op de verpakking van je LED-lamp te kijken. Daar zie je aan de hand van een icoon of je LED geschikt is om te dimmen.

Wat regelt een dimmer?

Een dimmer regelt de toevoer van stroom of spanning naar je verlichting. Zo regelt de dimmer de lichtsterkte.

Welke dimmer heb ik nodig voor spaarlampen?

De meeste spaarlampen zijn helaas niet dimbaar. Kijk dus steeds op de verpakking of jouw spaarlamp al dan niet dimbaar is. Dimbare spaarlampen kunnen gebruikt worden met een dimmer waar de letter 'C' op staat.

Kunnen dimbare lampen op een gewone schakelaar?

Dimbare lampen kunnen perfect bediend worden met gewone schakelaars. Je lamp zal alleen niet kunnen dimmen, maar steeds op volle sterkte branden.

Kan je een schakelaar vervangen door dimmer?

Je kan eenvoudig een schakelaar vervangen door een dimmer. Het enige waar je op moet letten, is dat je verlichting dimbaar is, en dat je het juiste type (halogeen of LED) dimmer installeert.

Hoe moet je een dimmer aansluiten?

Een dimmer aansluiten werkt op dezelfde manier als de aansluiting van een gewone schakelaar: sluit de fasedraad en de nuldraad aan op de juiste contactpunten, plaats de afdekplaat erop en klaar!

Wat is een vloerdimmer?

Een vloerdimmer is een dimschakelaar die in de grond verwerkt zit, en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld vloerlampen.

Waarom heb ik knipperende lampen met mijn dimmer?

Het type lamp komt wellicht niet overeen met je dimmer. Wanneer je LED-lampen gebruikt bij een halogeendimmer, is het vermogen van de dimmer te hoog. Zo gaan je lampen knipperen of 'flikkeren'. Het probleem kan opgelost worden door een andere (LED-)dimmer te installeren.

Wat is een Dali-dimmer?

Een DALI-dimmer is een dimmer die het mogelijk maakt om meerdere verlichting dimbaar en aanstuurbaar te maken. Schakelen en dimmen wordt makkelijk gemaakt, net zoals het bedienen van je verlichting vanop afstand.

Kun je een stopcontact dimmen?

De spanning uit een stopcontact kan gedimd worden met een stekkerdimmer die je in het stopcontact steekt. We noemen zo'n dimmer ook een 'snoerdimmer'.

Hoe werkt een stopcontact-dimmer?

Een stopcontact-, stekker of plug-in-dimmer is een opzetstuk voor je stopcontact. De stopcontactdimmer regelt de spanning die doorgelaten wordt naar de lamp die je daarop in je dimmer plugt.

Heb ik een dimmer nodig voor Philips Hue?

Philips Hue is niet te dimmen met een wanddimmer. Het kan de werking van de Hue-lamp (of andere slimme lichten) in de war sturen. Het dimmen van Philips-Hue-lampen kan via de Hue-app of via een specifiek Hue-accessoire.

Hoe kan ik een LED-strip dimmen?

Om een LED-strip te dimmen, heb je natuurlijk een LED-strip nodig, maar ook een transformator en een muurdimmer. Bij Gigatek vind je speciale LEDstrip dimmers.


Meer schakelmateriaal

Gie