Spatwaterdicht (buiten)stopcontact kopen?

Ontdek onze stopcontacten voor buiten

Filters Sluit filters
Op voorraad
Merk
Inbouwdiepte
Kleur
Reeks
Slagvastheid
Uitvoering
Aantal stopcontacten
Bevestigingswijze
Draadaansluiting
Montagewijze
Type aarding
Opties
Ingangen
Sluit filters
Meer stopcontacten

Gie

Spatwaterdicht (buiten)stopcontact kopen?

Ontdek onze stopcontacten voor buiten

Wie klusjes in de tuin wil uitvoeren, weet dat elektriciteit er onmisbaar is. Maar niet elk stopcontact is geschikt voor buitengebruik. Ga daarom voor (spat)waterdichte buitenstopcontacten, die bestand zijn tegen elke weersomstandigheid.

Gigatek biedt stopcontacten voor buiten die bestand zijn tegen spatwater. We geloven rotsvast in onze topmerken Niko (Hydro), Legrand (Plexo of Soliroc) en Hager (Cubyko). Je vindt ze bij ons aan scherpe prijzen.

Niko Hydro, spuitwaterdicht stopcontact opbouw 16 A/250 Vac met penaarde, kinderveiligheid en met insteekklemmen, exclusief opbouwdoos, white
Niko Spatwaterdicht enkelvoudig stopcontact Hydro White meer(2)
vanaf € 12,84
€ 9,18
Niko, Hydro, stopcontact opbouw 16 A/250 Vac met penaarde, kinderveiligheid en met insteekklemmen, exclusief opbouwdoos
Niko Spatwaterdicht enkelvoudig stopcontact Hydro Grey meer(2)
vanaf € 12,84
€ 8,68
Niko Hydro, spuitwaterdicht stopcontact opbouw 16 A/250 Vac met penaarde, kinderveiligheid en met insteekklemmen, exclusief opbouwdoos, black
Niko Spatwaterdicht enkelvoudig stopcontact Hydro Black meer(2)
vanaf € 12,84
€ 8,69
Niko - Spuitwaterdichte tuinpaal met enkelvoudig stopcontact, penaarde en grondpin, grey
Niko Spuitwaterdicht stopcontact tuinpaal met penaarde en grondpin meer(9)
vanaf € 246,03
€ 180,83
Legrand - Soliroc ctdoos 2P+A 10/16A - 250V - IP55 - IK10
Legrand Soliroc ctdoos 2P+A 10/16A - 250V - IP55 - IK10 meer(1)
vanaf € 86,13
€ 64,17
Legrand - Soliroc ctdoos 2P+A schuko deksel 10/16A 250V IP55 IK10
Legrand Soliroc ctdoos 2P+A schuko deksel 10/16A 250V IP55 IK10 meer(1)
vanaf € 86,13
€ 64,17
Legrand - Soliroc ctdoos 2P+A met slot 10/16A - 250V - IP55 - IK10
Legrand Soliroc ctdoos 2P+A met slot 10/16A - 250V - IP55 - IK10 meer(1)
vanaf € 169,78
€ 126,48
Legrand - Soliroc ctdoos 2P+A schuko vergr dek10/16A 250V IP55 IK10
Legrand Soliroc ctdoos 2P+A schuko vergr dek10/16A 250V IP55 IK10 meer(1)
vanaf € 169,78
€ 126,48
Legrand - PLEXO CTDOOS 2P+A STEEKKL. 10/16A 250V SAMENSTELB. GRIJS
Legrand Spatwaterdicht stopcontact met penaarde Plexo meer(5)
vanaf € 12,89
€ 9,22
Legrand - Plexo ctdoos 2p+a+pol.ste 10/16a 250v samenstelb. grijs
Legrand Stopcontact met penaarde en polaris Plexo meer(2)
vanaf € 32,73
€ 23,40
Legrand - Plexo ctdoos 2P+A Schuko samenstelbaar grijs
Legrand Stopcontact met randaarde Plexo meer(2)
vanaf € 18,62
€ 13,32
Legrand - Plexo ctdoos 2P+A DIY grijs volledig apparaat
Legrand Compleet stopcontact met penaarde Plexo meer(2)
vanaf € 18,92
€ 13,54


Meer stopcontacten

Wat is een buitenstopcontact?

Een buitenstopcontact is een stopcontact dat speciaal is ontworpen om buitenshuis te worden gebruikt. Het kan worden gebruikt om elektronische apparaten zoals tuingereedschap, verlichting of barbecue-apparatuur aan te sluiten. Buitenstopcontacten zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden en moeten voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften.

Een stopcontact dat bestand is tegen spatwater is niet enkel handig voor gebruik buitenshuis of in de garage: ook in de wasruimte is de aansluiting van een stopcontact dat tegen vocht kan aangeraden.

Een buitenstopcontact is handig voor je buitenklusjes, maar je kan er ook een buitenlamp of tuinverlichting op aansluiten - eventueel kan je zelfs een timer op je stopcontact buiten installeren. Vaak worden buitenstopcontacten ook gebruikt voor pompen voor vijvers. En een stopcontact naast de deur in je houten tuinhuis is onmisbaar! 

Stopcontacten voor buiten zijn waterdicht (IP55) of bestand tegen spatwater. Je vindt ze in verschillende vormen. Dubbel stopcontact nodig, of een buitenstopcontact op paal? Inbouw- of opbouw? Bij Gigatek vind je het ideale stopcontact voor jouw project.

 

Waarop letten bij de keuze voor een buitenstopcontact?

Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt in je keuze voor een buitenstopcontact.

Weerbestendigheid

Omdat het stopcontact buiten, in de garage of in vochtige ruimtes wordt geïnstalleerd, moet het op kunnen tegen alle weersomstandigheden. Kies daarom een waterdicht stopcontact met een IP-beschermingsklasse van minstens IP44, dat bestand is tegen water, stof en andere elementen.

Type stopcontact en aantal

Twee waterdichte stopcontacten naast elkaar zijn handig wanneer je meerdere apparaten tegelijk wil gebruiken.

Er zijn verschillende soorten buitenstopcontacten beschikbaar, waaronder enkele stopcontacten, dubbele stopcontacten en stopcontacten met meerdere poorten. We hebben zelfs een buitenstopcontact-paal waarbij je zelf je aantal stopcontacten voor buitengebruik kiest.

Plaasting

Heb je een muur in gedachten waarin je een compleet inbouw-stopcontact kan monteren? Of ga je eerder voor een opbouw-contactdoos? 

Is je stopcontact bereikbaar voor andere mensen? Dan kan je voor een stopcontact met slot kiezen. Zo is de wandcontactdoos niet bruikbaar wanneer je 'm sluit.

Wanneer kinderen in de buurt zijn, is het handig om stopcontacten met kinderbeveiliging te gebruiken.

Zorg ook steeds voor minimale beschutting - ook al kan je stopcontact tegen spatwater, toch is het goed van het zekere voor het onzekere te nemen.

Kwaliteit en duurzaamheid

Kies een buitenstopcontact van goede kwaliteit dat duurzaam is en lang meegaat. Kies bij voorkeur een stopcontact van een gekend merk.

Beveiliging

Als je het buitenstopcontact wilt gebruiken voor het aansluiten van apparaten zoals tuingereedschap of verlichting, is het belangrijk om een stopcontact te kiezen dat is voorzien van een beschermkap of beveiliging tegen elektrische schokken. Zo zorg je voor extra veiligheid rondom het gebruik van het stopcontact.

Wanneer je een buitenstopcontact kiest, kies je voor een stopcontact met een IP-waarde van minstens 44. De IP-waarde geeft de beschermingsgraad van het omhulsel weer. Met een hoge IP-waarde kan je stopcontact buiten regen trotseren.

Je zal ook vaak stopcontacten voor buiten met enkele of dubbele wartel terugvinden in ons aanbod. Een wartel zorgt dat er geen water langs je kabel kan sijpelen in je waterdicht stopcontact.

Ook stopcontacten met slot zijn erg handig: zo kan niemand jouw elektriciteit gebruiken, en zijn je stopcontacten netjes afgesloten wanneer je ze niet nodig hebt.

Design

Hoewel het uiterlijk van een buitenstopcontact misschien niet het belangrijkste aspect lijkt, kan het kiezen van een model dat past bij de stijl van jouw huis en tuin een groot verschil maken voor de uitstraling van jouw buitenruimte. 

Ga je voor een stopcontact in kunststof, of kies je toch voor roestvrij staal? Bij Gigatek is elk product van kwalitatieve afwerking.

 

Buitenstopcontact installeren

Voor elektrische aansluitingen ga je altijd omzichtig te werk. Zorg steeds dat je eerst de stroom gaat uitschakelen wanneer je met elektriciteit werkt!

Zorg eerst dat je de voorbereidende werken hebt uitgevoerd, zoals de sleuven graven waarin je elektrische draden (fasedraad, nuldraad en aarding voor je penaarde- of randaarde) komen te liggen, en je kabels getrokken zijn van de meterkast naar de plaats waar je buitenstopcontact komt te liggen.

Wanneer je een buitenstopcontact in de muur wil bevestigen, zorg je dat je ruimte hebt gemaakt voor de inbouwdoos - die je netjes horizontaal of verticaal monteert, op minstens 30 cm boven de grond of vloer. Een scheef stopcontact staat slordig.

Geen muur in de buurt? Dan kan je voor een stopcontact op paal of grondpin gaan - zo staat je stopcontact op tuinpaal netjes boven de grond.

Wanneer de voorbereidende werken achter de rug zijn, installeer je je stopcontact eenvoudig. Raadpleeg de handleiding van je buitenstopcontact, verbind de juiste draden en monteer je wandcontactdoos op de plaats waar je 'm wil. Schakel de stroom in, en je bent klaar om je stopcontact voor buiten te gebruiken!

 

Duurzaamheid en kwaliteit aan scherpe prijzen

Bij Gigatek vind je jouw ideale stopcontact. Dubbel, mat, zwart of grijs: bij ons vind je het stopcontact dat je nodig hebt. Het bekendste buitenstopcontact komt wellicht uit de Niko Hydro-reeks, maar we geloven ook rotsvast in de kwaliteit van Legrand en Hager voor buitengebruik.

Op zoek naar je perfecte dubbele zwarte buitenstopcontact, of toch liever twee witte stopcontacten naast elkaar? Je vindt ze sowieso hier!

Bij Gigatek vind je je ideale schakelaar voor buiten. Al onze schakelaars, stopcontacten en overig schakelmateriaal worden zorgvuldig geselecteerd door onze ervaren medewerkers. Contacteer ons gerust voor aanbevelingen voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Kan een buitenstopcontact tegen regen?

Een buitenstopcontact kan tegen regen als het een IP-waarde van 44 of hoger heeft.

Waar moet een buitenstopcontact aan voldoen?

Een buitenstopcontact moet weerbestendig zijn, voldoen aan de vereiste IP-beschermingsklasse, en voorzien zijn van een beschermkap of beveiliging tegen elektrische schokken.

Waar stopcontact buiten plaatsen?

Een buitenstopcontact moet op een veilige en droge locatie worden geplaatst en moet worden beschermd tegen overmatig vocht en regen. Je kan voor een inbouw of opbouw-type gaan, maar ook een tuinpaal-stopcontact is erg handig.

Wat zijn de kenmerken van een goed stopcontact voor buiten?

Een goed stopcontact voor buiten moet weerbestendig zijn en beschikken over een hoge IP-beschermingsklasse om water, vuil en stof buiten te houden en zo elektrische veiligheid te waarborgen. Daarnaast moet het stopcontact stevig en duurzaam zijn om langdurig gebruik in verschillende omgevingen te weerstaan. En uiteraard heeft je stopcontact voor buiten ook penaarde of randaarde.

Kan een IP44 stopcontact in de regen?

Ja, een IP44 stopcontact is bestand tegen spatten en kan veilig in de regen worden gebruikt.

Mag een vloerstopcontact buiten?

Een vloerstopcontact buiten is geen goed idee: wanneer je een stopcontact horizontaal installeert, is er een hoog risico op insijpelend water. Je opteert best voor een tuinpaal met stopcontact of een inbouw-contactdoos wanneer een muur voorhanden is.

Hoe hoog moet een stopcontact buiten?

Een stopcontact buiten moet op een hoogte van minimaal 30 cm worden geïnstalleerd om te voorkomen dat het wordt blootgesteld aan water of andere nattigheid. Erg handig zijn stopcontacten op tuinpaal of op een sokkel.

Wat is een spatwaterdicht stopcontact?

Een spatwaterdicht stopcontact is een stopcontact dat bestand is tegen spatten en veilig kan worden gebruikt in vochtige omgevingen, zoals buiten of in de badkamer.

Wat is een wartel?

Een wartel is een aansluiting om je kabels in je waterdichte box te trekken. Zo beschermt de wartel je elektrische aansluiting tegen insijpelend water, en wordt je stopcontact waterdicht. Een waterdicht dubbel stopcontact buiten kan één wartel hebben of een dubbele wartel.


  • Alle prijzen zijn in Euro, inclusief BTW en andere heffingen, exclusief eventuele verzendkosten.
    Prijzen enkel geldig indien besteld via onze website.
  •  : artikel op voorraad. Klik op het icoon om de real-time voorraad te bekijken.
  •  : artikel niet op voorraad.

Gie