Differentieelschakelaars


Een differentieelschakelaar (Ook wel gekend als verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar) beschermd u tegen elektrische schokken bij onrechtstreekse aanraking.

Differentieelschakelaars zijn in ieder huis nodig. Veiligheid gaat boven alles: ze voorkomen brand of elektrocutie door bij kortsluiting of stroomverlies je de stroomvoorziening af te sluiten. Zo beschermt de differentieel jou en je familie tegen stroomschokken.  

Tip: een differentieelschakelaar beschermt niet tegen kortsluiting of overbelasting. Daarvoor heb je een automaat nodig.

Een differentieel- of aardlekschakelaar meet voortdurend de ingaande en uitgaande stroom van je installatie. Die moet altijd gelijk zijn, anders is er iets in je elektrische installatie. Meet de differentieel een verschil dan zal de installatie uitgeschakeld worden.

Tip: soms schakelt je differentieel /aardlek uit door een blikseminslag in de omgeving. Hij beschermt dan juist je installatie tegen het geweld van buiten. Je kunt de hem gewoon weer inschakelen en dan werkt je stroomvoorziening weer. 

Naast gewone differentieels zijn er ook koppelbare differentieelschakelaars. Deze zijn te verbinden met verschillende automaten. Koppelbare differentieelschakelaars werken niet zelfstandig. Ze moeten elektrisch en mechanisch gekoppeld worden aan een automaat. Zo vormen ze samen een differentieelautomaat.

Tip: voor vochtige ruimtes ben je verplicht een extra gevoelige differentieel te gebruiken van 30mA. Voor de algemene bescherming voor je huis moet je een 300mA gebruiken.

Teconex, Vynckier, Hager en Schneider leveren uitmuntende zelfstandige en koppelbare differentieelschakelaars die bij ons verkrijgbaar zijn.


Meer zekeringskasten & toebehoren

Gie