Automaten en zekeringen


In het hart van iedere elektrische installatie zit een zekeringskast. Deze heeft twee functies: stroom verdelen en veiligheid. Als er bijvoorbeeld ergens stroom weglekt, vangt de zekeringskast dit op met verliesstroomschakelaars.

De automaten en zekeringen in de zekeringskast zorgen voor de verdeling van de stroom en de bescherming van je verschillende stroomkringen. Er moet altijd een eigen zekering of automaat zijn voor iedere afzonderlijke kring.

In de volksmond wordt vaak nog gesproken van ‘zekeringen’, ook wanneer automaten en smeltveiligheden worden bedoeld. Zekeringen kun je helaas maar één keer gebruiken. Bij overbelasting smelten ze door en moeten ze worden vervangen. In nieuwe installaties worden alleen nog automaten gebruikt. Zorgt oververhitting of overspanning voor het afslaan van de automaat? Dan kun je een automaat gewoon weer inschakelen.  Automaten zijn telkens opnieuw te gebruiken. Wel zo handig.

Gigatek levert verschillende automaten van Teconex, Vynckier en Hager. Deze automaten zijn geschikt voor stroomsterktes van 2 tot 100 ampère en kortsluitstroomsterktes van 2 tot 25 kA. 

Voor gebruik in oude installaties zijn natuurlijk penzekeringen en kalibreerelementen gewoon voorradig,  zowel in automaat- en smeltvariant.


Meer zekeringskasten & toebehoren

Gie