Geen schakelaars of stopcontacten in je muur zonder een inbouwdoos. Bij Gigatek vind je de beste inbouwdozen aan scherpe prijzen. Naast gewone dozen bieden we inbouwdozen voor gyproc, inbouwdozen voor holle wanden en opvulringen voor inbouwdozen.
Zelf klussen in je nieuwbouw of renovatie? Gigatek is jouw perfecte partner.
Wat is een inbouwdoos?
Een inbouwdoos is een potje of bakje uit kunststof waarin een kabel met draden van je elektrische installatie op uitkomt. Die kabel komt vanuit de zekeringkast, en zorgt dat je schakelaar of stopcontact stroom krijgt.
Inbouwdozen worden gemonteerd in muren en wanden, en zijn nodig om stopcontacten of schakelaars te monteren.
Inbouwdozen zorgen voor de veiligheid en functionaliteit van je aansluitingen. Ze zorgen ervoor dat de draden netjes georganiseerd zitten, en dat je schakelaars en stopcontacten correct en stevig gemonteerd worden.
Daarom is het belangrijk om de correcte inbouwdoos te kiezen voor je locatie en toepassing.
Installatie in volle of holle wand
Een belangrijke overweging bij het kiezen van een inbouwdoos is of deze in een volle of holle wand moet worden geïnstalleerd. Het verschil tussen deze twee is de manier waarop de doos wordt vastgezet in de wand.
Een muur is 'vol' wanneer de verschillende lagen materiaal (metselwerk, beton, ...) zonder lege ruimte tegen elkaar aan zitten. Zo is die muur erg sterk en dik.
Inbouwdozen voor volle wanden hebben rechte hoeken en een achterplaat die tegen de wand van het metselwerk wordt bevestigd. Die achterplaat ga je schroeven tegen de wand, en houdt de inbouwdoos op z'n plaats.
Holle wanden zijn wanden met een dunne buitenlaag, zoals gipsplaat (gipskarton) op een frame van hout, of vezelcementplaat. Zo'n muur heeft minder draagkracht, en de bevestiging van je inbouwdoos gebeurt er op een andere manier.
Inbouwdozen voor holle wanden hebben afgeronde hoeken en een speciale klem die zich vastgrijpt aan de binnenkant van de wand. Deze klem zorgt dat de doos stevig op z'n plaats blijft.
Het installeren van een inbouwdoos
Wanneer je met elektriciteit werkt, zorg er dan steeds voor dat je je elektrisch circuit zonder spanning zet. Dat doe je door de zekering in de meterkast uit te zetten, en nog even te controleren met een spanningsmeter of er echt geen stroom meer op je bekabeling zit.
Bedenk bij het plaatsen van een dubbel stopcontact of je horizontaal wil werken, of voor een verticale montage wil gaan. Dat is natuurlijk belangrijk om je inbouwdoos te plaatsen.
Voor de installatie in een holle wand heb je een klokboor nodig, die ronde uitsparingen kan maken in de muur. Als je zeker wil zijn dat je je inbouwdozen recht hangt, kan je een aftekenmal gebruiken om de vorm te tekenen op je muur.
Bij een volle wand zal je een gat moeten slijpen in het metselwerk. Je slijpt ook een uitsparing voor de buisinvoer met je kabels.
Welke afmetingen je uitsparing nodig heeft, staat vermeld op de verpakking van de inbouwdoos.
Plaats vervolgens de doos in de uitsparing, en trek de kabel via één van de zijkanten binnen in de doos. Bij inbouwdozen voor holle wanden bevestig je de klemmen aan de binnenkant van de wand, en bij volle wanden 'plak' je de doos erin met pleister, nadat je het slijpgat natgemaakt hebt met water.
Gebruik je je inbouwdoos nog niet meteen? Dek hem dan af met een afdekkap of blinddeksel.
Gigatek heeft alle inbouwdozen voor jouw project
De beste inbouwdozen van hoge kwaliteit aan een scherp prijs, daarvoor kan je bij Gigatek terecht. Al het materiaal in onze webshop is zorgvuldig geselecteerd door onze ervaren medewerkers. Neem zeker ook een kijkje naar ons ander schakelmateriaal!
Veelgestelde vragen
Welke maat inbouwdoos voor stopcontact?
De standaardmaat voor een inbouwdoos is 60x60 mm, met 50 mm diepte.
Welke inbouwdoos moet ik gebruiken?
Bij de keuze voor een inbouwdoos let je op het soort muur (hol of vol?) en het aantal stopcontacten of schakelaars dat je wil aansluiten. Er bestaan namelijk dubbele dozen, maar je kan er ook meerdere combineren.
Is een inbouwdoos verplicht?
Ja, inbouwdozen zijn verplicht voor het veilig en correct installeren van elektrische schakelaars, stopcontacten en andere elektrische componenten in muren.
Welke inbouwdoos voor dubbel stopcontact?
Voor dubbele stopcontacten gebruik je best een ovale doos (bij holle wanden). Bij volle wanden combineer je meerdere vierkante inbouwdozen, door één van de zijkanten te verbinden met elkaar.
Hoe diep moet een inbouwdoos zijn?
Een inbouwdoos heeft standaard een diepte van 50 mm.
Wat is een anderhalf-inbouwdoos?
Een ovale doos wordt ook soms anderhalf of anderhalve inbouwdoos genoemd.
Welke diameter boren voor inbouwdoos?
De afmetingen van je inbouwdoos staan doorgaans op de verpakking. De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm.
Wat is het verschil tussen een centraaldoos en een inbouwdoos?
Ook in een centraaldoos kan je schakelmateriaal wegwerken. Het is dus net een inbouwdoos, maar dan voor in het plafond.
Wat is de diameter van een inbouwdoos?
De afmetingen van je inbouwdoos staan meestal op de verpakking. Standaard inbouwdozen hebben afmetingen van 60 x 60 mm met een diepte van 50 mm. De boordiameter bedraagt vaak 68 mm.
Welke inbouwdoos voor gipsplaat?
Voor gipsplaat heb je speciale inbouwdozen voor gyproc. Inbouwdozen voor gipskarton en andere holle wanden kun je niet combineren met elkaar voor bijvoorbeeld dubbele stopcontacten. Daarvoor koop je dus een aparte doos.