Schakelmateriaal

Goedkoop schakelmateriaal kopen? Dat doe je bij Gigatek!

Het leukste werk van je verbouwing kan éindelijk beginnen: de afwerking. Daarvoor ben je uiteraard op zoek naar mooi schakelmateriaal, dat past bij de rest van je interieur. En het liefst schakelmateriaal dat betaalbaar is!

Bij Gigatek hebben we alle schakelmateriaal voor jouw project: van stopcontacten tot schakelaars, maar ook drukknoppen, detectoren, dimmers en montage- en afwerkingsmateriaal.

Of je nu de laatste hand aan je nieuwbouw legt, of gewoon een extra stopcontact in de tuin nodig hebt: je vindt alle A-merken voor jouw project hier. Van Niko over Berker tot BTicino.



Alle schakelmateriaal om jouw project glans te geven vind je hier: van (spat)waterdicht schakelmateriaal voor buiten en binnen tot inbouw, opbouw en alles wat daartussen zit.

Zo kan jij makkelijk het beste schakelmateriaal kopen, en snel 'schakelen' van opstart tot uitwerking ??.

Welk schakelmateriaal heb jij nodig?
Onder schakelmateriaal verstaan we de verschillende elementen waarmee je elektriciteit op een veilige manier kunt bedienen: stopcontacten, schakelaars, drukknoppen of detectoren en dimmers.

Bij het kiezen van schakelmateriaal is het belangrijk om eerst even na te gaan hoe jij elektriciteit/verlichting wil bedienen. Voor verlichting in de keuken is een schakelaar handig, maar voor die spot aan de garage wil je misschien liever een sensor, die detecteert wanneer je thuiskomt.

En als het al wat gezelliger mag in de woonkamer, kan je voor een dimmer gaan - maar zorg er dan wel voor dat je lampen erop voorbereid zijn. Wanneer je met LED-lampen werkt, is een led-dimmer in dat geval ideaal. Pas wel op: een LED-dimmer is vaak niet geschikt voor halogeenlampen en omgekeerd.

Ook het materiaal waar je je schakelmateriaal op installeert (zoals de muur) is belangrijk.

Wil je een stopcontact op een betonnen muur, maar wil je geen grote werken uitvoeren? Dan kies je misschien beter voor een opbouw-type, waarbij je geen groot gat in je muur hoeft te maken.

Zit je met gyproc of zijn er gaten uitgespaard tijdens de ruwbouw? Dan kan je probleemloos voor een inbouw-stopcontact gaan.

Stopcontacten
In je huis, tuin of schuur heb je natuurlijk stopcontacten nodig. De basiselementen (sokkels) van zo'n stopcontact of wandcontactdoos zijn allemaal wel hetzelfde, maar elke locatie heeft z'n eigen vereisten.

Zo ga je buiten eerder opteren voor een (spat)waterdicht stopcontact, terwijl je in de woonkamer misschien een vloerstopcontact wil, en in de keuken voor een subtieler keukenstopcontact kunt gaan.

En naast je bed heb je misschien helemaal geen klassieke wandcontactdoos meer nodig, maar wil je eerder een stopcontact met USB-poorten om je smartphone op te laden!

Let ook op: sommige stopcontacten komen zonder afdekraam of montagemateriaal. Bij die stopcontacten passeer je dan best ook op de pagina van montage- en afwerkingsmateriaal!

Schakelaars
De laatste doet het licht uit, met de schakelaar! Maar je vindt hier niet enkel klassieke lichtschakelaars. Misschien blijf je liever weg van draden, en ga je voor een WiFi-schakelaar?

Ook rolluiken en luifels hoef je niet meer met de hand neer te laten: wanneer er een motortje inzit, heb je een een schakelaar voor motorbediening nodig.

Ook hier heb je trouwens opbouw-schakelaars: handig wanneer je niet de hele boel wil openbreken. En voor buiten ga je toch beter voor die (spat)waterdichte schakelaar!

Drukknoppen
Onder 'drukknop' verstaan we twee dingen. Enerzijds kan een drukknop of 'pulsdrukker' een knop zijn die enkel spanning doorgeeft wanneer je op de knop duwt. Het beste voorbeeld daarvan is een deurbel: druk je op de knop, dan hoor je een signaal.

Anderzijds bestaan ook drukknoppen die werken als lichtschakelaars: wanneer je erop klikt, gaat het licht aan, en blíjft het aan. In dat geval spreken we eerder van 'schakelaars'.

Drukknoppen worden vaak gebruikt bij domotica-toepassingen, waarbij er automatisch een actie gebeurt bij het drukken op de knop.

Detectoren
Niets doen is vaak het plezantst. Daar zijn detectoren ideaal voor! Want met een detector schiet het licht automatisch aan wanneer je het keldergat inloopt, of past het zich aan wanneer het donker wordt. Handig én energiezuinig!

Bij ons vind je drie soorten detectoren. Ten eerste heb je de schemerschakelaar: die detecteert hoeveel licht er is, en gaat afhankelijk daarvan beslissen of het licht aan mag.

Ook heb je de bewegingssensor of bewegingsmelder. De werking van die sensor spreekt voor zich: hij detecteert beweging. Handig als je bijvoorbeeld 's nacht je oprit oprijdt, en het licht van de garage aanspringt.

Montage en afwerking
Soms koop je enkel de basiselementen (sokkel) van het schakelmateriaal. Dat betekent dat je de afwerking apart erbij koopt. Het voordeel daarvan is dat je zelf je 'puzzel' kan maken van verschillende basiselementen (sokkels), en je schakelmateriaal volledig volgens je gewenste kleuren en specificaties kan kopen.

Een wandcontactdoos bestaat bijvoorbeeld uit een basiselement (sokkel), een centraalplaat en een afdekplaat. Wanneer je wel al ruimte hebt voorzien voor een schakel-element, maar nog even wil wachten met het installeren ervan, kan je ook kiezen voor een blindplaat.

Al onze producten bij Gigatek zijn van de beste merken, met hoge kwaliteit, én aan een scherpe prijs. Zo kan je jou concentreren op wat er écht toe doet: jouw ideale schakelmateriaal kopen.

Inbouw of opbouw?
Vaak krijgen we de vraag of je best voor een inbouw- of een opbouw-type gaat. Meestal worden opbouw-types eerder buiten gebruikt, of in schuren. In een woning vind je tegenwoordig nog erg weinig opbouw-types.

Maar of je nu op zoek bent naar een opbouw-stopcontact, een inbouw-stopcontact of een opbouw-schakelaar: je vindt 't hier!

Weet je al wat je nodig hebt?
Schakelmateriaal is een belangrijk onderdeel van het design in je woning. Daarom is het belangrijk om even stil te staan en weloverwogen keuzes te maken.

Inrichting
Denk daarbij vooral aan de inrichting van je huis - voor welke kleuren ga je, heb je 't graag strak of mag het iets sierlijkers, ...

Daarom een goede raad: bekijk eens het assortiment aan schakelmateriaal, en vergelijk verschillende soorten en kleuren. Zo passen je schakelaars sowieso in de inrichting van je woning!

Zijn je muren in het wit geschilderd? Dan kan je misschien voor contrast gaan en zwarte stopcontacten of schakelaars kiezen. Mag het iets subtieler? Dan is wit altijd een goede kleur!

Functionaliteit
Denk ook na over de functionaliteit die je nieuwe schakelmateriaal moet hebben. Wil je met verlichting werken die kan dimmen? Dan steek je best een dimmer.

Maar pas op! Gebruik je Led-lampen? Dan heb je een LED-dimmer nodig. Verlichting met halogeenlampen werken dan weer met een halogeen-dimmer. Zo heeft elk onderdeeltje wel z'n eigen eisen.

Allemaal zaken om over na te denken voor je overgaat tot schakelmateriaal kopen. Want eens je je schakelmateriaal aansluit, wil je later natuurlijk geen spijt hebben over de kwaliteit, de functionaliteit of het design van het materiaal dat je net geplaatst hebt.

Gelukkig heeft Gigatek een breed assortiment aan schakelmateriaal. Je kan zelfs bepaalde onderdelen om je schakelmateriaal af te werken, apart kopen.

Denk daarbij vooral aan afdekplaatjes of centraalplaatjes: dat zijn de onderdelen die je ziet van je schakelmateriaal! Zorg er wel voor dat de kleuren van die onderdelen bij elkaar passen - zo ga je voor een interieur dat mag gezien worden!

Keuze gemaakt? Dan vind je jouw materiaal bij Gigatek! Ons aanbod is standaard van hoge kwaliteit, én je krijgt altijd scherpe prijzen voorgeschoteld. Zo nemen we toch al een béétje denkwerk van je over.

En finaal... je schakelmateriaal monteren
Je eigen elektriciteit leggen vergt misschien wat ervaring en denkwerk (en de hele boel moet daarna nog gekeurd worden door een erkende keuringsdienst), maar een eenvoudig stopcontact monteren is helemaal niet moeilijk.

Onze schakelaars en stopcontacten installeer je op verschillende manieren. Zo is er schakelmateriaal dat je met klauwbevestiging, klembevestigen of schroefbevestiging vastmaakt. Bij al ons materiaal staat de bevestigingswijze aangegeven.

Wanneer alle kabels al zijn getrokken en je uitsparing (bij inbouw-schakelmateriaal) is gemaakt, installeer je je basiselementen (sokkels). Daarna monteer je er je centraalplaat en afdekraam op.

Veelgestelde vragen

Wat betekent 'inbouw' en 'opbouw'?
'Inbouw' en 'opbouw' zijn twee types van schakelmateriaal. Bij een inbouw-type maak je een uitsparing in de wand, en bouw je het schakelmateriaal in. 'Opbouw' betekent dat je geen groot gat gaat maken in de muur, maar het schakelmateriaal 'op' de wand gaat zetten.


Welk schakelmateriaal is het beste?
Alle schakelmateriaal dat we aanbieden zijn van de beste merken: het gekende Niko-schakelmateriaal, maar onder andere ook Berker-, BTicino- en Legrand-schakelmateriaal.

Natuurlijk hangt jouw keuze vooral af van je smaak: het design van ons schakelmateriaal verschilt van merk tot merk. We raden wel aan om geen producten van verschillende merken te gaan gebruiken bij je project: zo hou je alles netjes en uniform - tenzij je niet anders kan, natuurlijk!


Welk merk schakelmateriaal heb ik?
Vaak kan je op de achterkant van je schakelmateriaal een merk of serienummer vinden, en zo de leverancier achterhalen.


Wat is mooi schakelmateriaal?
Ons schakelmateriaal, natuurlijk! Nee, het antwoord daarop is uiteraard heel persoonlijk. Ga zeker eens door onze voorraad aan schakelmateriaal: dankzij de foto's vind je precies wat jij mooi vindt.

Het meeste van ons schakelmateriaal is in verschillende kleuren verkrijgbaar!


Wat is de functie van een serieschakelaar?
Met een serie- of dubbele schakelaar kan je meerdere lampgroepen aan- en uitschakelen vanop één plaats. Zo'n serieschakelaar bestaat uit twee of meer knoppen, waarmee je verschillende groepen in je verlichting kunt controleren.


Waar koop ik Niko-schakelaars?
Bij Gigatek vind je een uitgebreide voorraad aan schakelmateriaal van Niko. Van stopcontacten tot schakelaars en detectoren. Een afdekraam of -plaat nodig van Niko? Ook die producten vind je hier!


Hoe kies ik schakelmateriaal?
Wanneer je schakelmateriaal kiest, kijk je eerst wat je ermee wil doen. Er bestaan verschillende soorten schakelaars, dus is een beetje denkwerk wel nodig. Werk je bijvoorbeeld met verlichting die kan dimmen? Dan heb je (natuurlijk) een dimmer nodig.

En zo is voor elk project wel een juist product. Alle schakelmateriaal voor jouw project vind je bij Gigatek.


Welk schakelmateriaal gebruik ik buiten?
Wanneer je schakelmateriaal nodig hebt voor buiten, ga je best voor (spat)waterdicht schakelmateriaal. Denk daarbij aan (spat)waterdichte schakelaars of stopcontacten voor buiten. Want je wil natuurlijk geen water in je schakelaar of stopcontacten: zo krijg je kortsluiting!


Gie